Logo Realitatea.md

Dodon și Guvernul caută soluții pentru a îmbunătăți situația criminogenă. Vor să mărească numărul polițiștilor de sector

21 Ianuarie 2020, 13:07 // Societate

La prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din acest an, pe ordinea de zi a fost inclusă și situația criminogenă din țară, care în ultima perioadă a crescut, inclusiv măsurile întreprinse de instituțiile statului în prevenirea și combaterea fenomenului infracțional, a crimelor grave și a celor de rezonanță.

Potrivit șefului statului, Igor Dodon, care a vorbit despre acest lucru la conferința de presă, după ședința CSS, Guvernul examinează posibilitatea sporirii numărului de polițiști de sector în scopul prevenirii crimelor și a infracțiunilor.

„Anterior poliţişti de sector erau în fiecare sat, acum un poliţist de sector are în gestiune cinci-şase sate. El în satul cela ajunge odată în lună. Indiferent de cine e la guvernare, noi trebuie să schimbăm sistema. Trebuie să revenim la poliţişti de sector în fiecare sat. Circa 80% din crime au loc în stare de ebrietate. Aceasta este consecinţa. Cine s-a gândit că un copil de 14 ani o să îl omoare pe altul de 12 ani. Cum să preîntâmpini lucrul ăsta?! Poliţistul trebuie să fie pe sector. Avem nevoie de programe de stat mai complexe. Trebuie pusă baza acum. Lucru cu tineretul, profilaxie în fiecare localitate ca să vedem cu ce se ocupă copii aceştia. Sunt familiile din situaţie foarte dificilă, familii unde se consumă alcool, şi pe urmă merg în ospeţie unul la altul şi vedem la ce se ajunge”, a declarat Igor Dodon

Președintele țării a mai spus că, Ministerul Afacerilor Interne pregăteşte un plan de acţiuni care ar urma să micşoreze rata criminalităţii din ţara noastră. „Este o problemă foarte, foarte gravă. În următoarele două, trei săptămâni noi o să avem planul de acţiuni detaliat şi noi o să începem să îl implimentăm. Cu poliţiştii de sector şi cu companiile naţionale de profilaxie noi în următoarele luni începem lucrul”, a afirmat șeful statului.

În acest context, Dodon susține că aceste crime sunt rezultatele Guvernelor precedente, fiind o problemă care persistă de zeci de ani și va fi problema Guvernelor viitoare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile