Logo Realitatea.md

Dodon spune că veteranii protestatari trebuie trași la răspundere pentru blocarea traficului rutier, însă nu zice din ce cauză au recurs la gest aceștia

02 Martie 2020, 16:39 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon, spune că veteranii, care protestează astăzi în Piața Marii Adunări Naționale, trebuie trași la răspundere, pentru faptul că „au blocat traficul rutier”, iar în spatele acestor proteste ar sta unele „forțe politice”.

Potrivit lui Dodon, protestatarii nu trebuia să blocheze traficul rutier, deoarece astfel au limitat drepturile cetățenilor de a se deplasa liber, însă nu a menționat faptul că, protestatarii au recurs la acest gest doar după ce, prim-ministrul, Ion Chicu, a refuzat să iasă în fața veteranilor pentru a discuta cu ei.

„În ceea ce privește protestul de astăzi, orice manifestare de acest gen trebuie să fie liberă și democratică, să se respecte legile statului și siguranța celorlalți cetățeni. Cu regret, ceea ce întreaga societate a văzut astăzi în PMAN nu a avut legătură cu valorile democratice și respectarea drepturilor tuturor cetățenilor. S-au spart geamuri, a fost blocată timp îndelungat circulația în oraș, protestatarii au împiedicat în mod ilegal deplasarea a zeci de mii de cetățeni ai capitalei, au avut de suferit bâtrăni, copii, oameni cu dizabilități. Toate aceste lucruri urmează să fie calificate în mod ferm de instituțiile de drept și cei care au încălcat legea să fie trași la răspundere”, a scris Dodon pe Facebook.

Totodată, șeful statului a menționat că, veteranii implicați în protest trebuie trași la răspundere pentru încălcările făcute, iar de organizarea acestuia ar fi responsabil unii descendenți PDM.

„Cu regret, există și forțe politice care au dorit să transforme data de 2 Martie într-o nouă zi de sânge, ură și dezbinare. Nu e prima dată când unii politicieni (acum fugari) au manipulat nevoile și supărările veteranilor, pentru a ciocni violent diferite tabere, pentru a comite acțiuni împotriva ordinii sociale, împotriva statului și a cetățenilor, în cele din urmă.

Sunt multe semnale care indică foarte clar că în spatele manifestării violente de astăzi se află unele grupări politice. Există informații că protestatarii au fost aduși cu autobuze din raioane, iar liderii lor au fost sponsorizați, într-un stil atât de cunoscut din trecut, iar în mulțime au fost văzute fețe folosite în trecut de PD-ul lui Plahotniuc pentru a face acțiuni împotriva partidelor de opoziție, iată de ce sloganele folosite au avut o tentă preponderent politică sau geopolitică, fără legătură cu nevoile reale ale veteranilor. Instituțiile abilitate trebuie sa facă lumină asupra celor care au organizat aceste provocări și să informeze societatea”, a mai scris Dodon.

Amintim că veteranii de război de pe Nistru (1992) au ieșit în Piață de la ora 09:00. Aceștia au protestat împotrivia conducerii țării, cerând demisia președintelui Igor Dodon, premierului Ion Chicu și a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi. Ei s-au plâns pe o serie de acțiuni, în special, pe indemnizația mizeră pe care o ridică pentru că au luptat pentru suveranitatea statului. La un moment dat, protestul a escaladat, după ce activistul Vasile Sinigur a lovit cu buzduganul în ușa de sticlă de la intrare în Casa Guvernului. Ulterior, spiritele s-au calmat, dar protestatarii oricum au blocat circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare, segmentul dintre str. M. G. Bănulescu-Bodoni și Al. Pușkin.

CITEȘTE ȘI:

Chicu, pe Facebook, deși e așteptat în PMAN: A strica ușile Guvernului nu e dovadă de patriotism - e dovada că detești edificiile țării

Reacția lui Ciocoi, după ce veteranii i-au cerut astăzi demisia: Dacă Parlamentul va decide, voi pleca, nu m-a născut mama ministru

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile