Logo Realitatea.md

Dodon zice că statul nu se poate implica în procesul de înstrăinare a liceelor „Orizont”: Sunt private și au fost deja vândute

14 Ianuarie 2020, 17:01 // Actualitate

Republica Moldova nu se va implica în procesul de înstrăinare a rețelei de licee „Orizont”, așa cum a solicitat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în cadrul ultimei întrevederi avute cu șeful statului, Igor Dodon. Cel puțin asta a declarat astăzi, Dodon, fiind întrebat de jurnaliști despre cum va proceda statul cu liceele date.

„Liceele Orizont sunt instituţii private. Nu are statul și nici Guvernul vreo implicare în ceea ce ţine de vânzarea, cumpărarea sau transmiterea acestora unor terțe persoane. Mai mult, din câte cunosc eu, aceste instituţii de învăţământ din Republica Moldova au fost vândute de către foştii proprietari la o companie din România", a spus Dodon.

Cât priveşte profesorii turci, șeful statului a spus că preşedintele Turciei Recep Erdogan a mulţumit guvernării de la Chişinău pentru expulzarea acestora.

„Guvernarea de la Chişinău este cea care a asigurat acest proces în toamna anului trecut şi noi ştim cine. Ştim că sunt anumite cauze în judecată, care se ocupă de acest proces. Organele de ancetă, inclusiv și o Comisie parlamentară a stabilit că nu a fost cea mai legală cale de a proceda așa, însă eu confirm încă o dată că nu am avut nicio implicare", a spus Igor Dodon.

Realitatea.md amintește că, la finalul anului 2019, potrivit presei internaționale, președintele Turciei i-ar fi solicitat lui Igor Dodon în cadrul vizitei oficiale de la Ankara că se așteapta că instituțiile de învățământ să treacă din gestiunea Fetullah, pe care o consideră o organizație teroristă, în cea a autorităților turce. În context, a dat de înțeles că așa ar putea fi extinsă cooperarea dintre Republica Moldova și Turcia.

Tot în cadrul vizitei, i-a mulțumit pentru extrădarea celor șapte profesori turci, care activau la liceele „Orizont”. Profesorii, odată ajunși în Turcia, au fost condamnați.

Menționăm că, șapte profesori turci care activau la liceele „Orizont” de la noi au fost extrădați anul trecut în Turcia. Unii dintre ei au fost condamnați la ani grei de pușcărie acolo.

Procuratura Generală mai târziu a început să cerceteze circumstanțele în care s-a desfășurat procedura de extrădare. Cu statut de bănuit s-au ales șefa Biroului de Migrație și Azil și un ex-vicedirector SIS.

S-a vehiculat că Igor Dodon a negociat cu Recep Erdogan extrădarea profesorilor, în schimbul reparației clădirii prezidențiale de către autoritățile de la Ankara.

CITEȘTE ȘI:

Decizia CEDO în cazul profesorilor turci expulzați din Republica Moldova

O profesoară turcă, fiica fostului director „Orizont”, a fost reținută în România, după care eliberată

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață