Logo Realitatea.md

Dodon o acuză pe Maia Sandu de faptul că a fost demis Guvernul, însă vrea coaliție cu cei din ACUM mai departe (VIDEO)

12 Noiembrie 2019, 14:53 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon, o acuză pe Maia Sandu și Blocul ACUM de faptul că Guvernul a fost demis de către PSRM și PDM, chiar dacă moțiunea de cenzură a fost înaintată de socialiști. De asemenea Dodon spune că vrea în continuare o coaliție între PSRM și ACUM, pentru a investi un nou Cabinet de miniștri profesionist, tehnocrat”.

„Iresponsabilitatea, imaturitatea unor politicieni pun la grea încercare Republica Moldova, atunci când țara are nevoie de o alianță de guvernare stabilă. Nu e prima dată când cineva calcă în picioare un acord politic. Asistăm la o autodizolvare planificată a Guvernului, prin demisia premeditată a Guvernului. Maia Sandu a provocat intenționat căderea Cabinetului de miniștri, pentru a distrage atenția de la politicile economice eșuate”, a spus Dodon.

De asemenea, șeful statului susține că în Republica Moldova este acum criză politică, pe care a declanșat-o intenționat Blocul ACUM și spune că s-a ajuns în această situație din cauza „încăpățânării Maiei Sandu de a numi propriul procuror general”.

Deși, Igor Dodon, aduce aceste acuzații, acesta totuși menționează că vrea coaliție în continuare cu Blocul ACUM, pentru a putea numi un nou Guvern tehnocrat și profesionist. Astfel, șeful statului îndeamnă deputații din actuala majoritate parlamentară PSRM-ACUM să meargă împreună la discuții, să negocieze pentru un nou premier și să propună o candidatură. În cazul în care deputații din Blocul ACUM nu vor accepta dialogul, atunci există riscul unor alegeri anticipate, susține Igor Dodon, însă mai întâi își va asuma responsabilitatea de a numi un premier din afara politicului, pe care îl va propune Parlamentului pentru a fi votat.

Igor Dodon a invitat mâine fracțiunile parlamentare la consultări în vederea formării unei majorități parlamentare. Astfel, deputații PSRM sunt așteptați la ora 10:00, cei din Blocul ACUM - la 11:00, PDM - la ora 12:00 și Partidul Șor - la ora 13:00.

Amintim că, astăzi, Cabinetul de miniștri în frunte cu Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură cu votul a 63 de deputați socialiști și democrați. Blocul ACUM nu a votat, iar Partidul ȘOR s-a abținut.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1260 -0.2048%
USD USD 17.0250 -0.1279%
RUB RUB 0.2226 0.4060%
RON RON 4.1300 -0.2054%
UAH UAH 0.6012 -0.2985%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile