Logo Realitatea.md

Doi deputați au sesizat CCM privind constituționalitatea argumentelor aduse de Dodon la retragerea cetățeniei lui Băsescu (DOC)

05 Februarie 2018, 17:12 // Actualitate

Deputații neafiliați Artur Gutium și Vladimir Cernat au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CCM), prin care solicită Curții să declare neconstituționale sintagmele care au stat la baza retragerii cetățeniei Republicii Moldova, pentru Traian Băsescu.

Potrivit sesizării, Înalta Curte urmează să se expună asupra faptului dacă motivele invocate de către Igor Dodon, la retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu sunt constituționale.

Igor Dodon a invocat că la baza retragerii cetățeniei Moldovei lui Traian Băsescu a stat faptul că în momentul depunerii de către acesta a cererii, Băsescu ar fi fost vizat într-un dosar penal intentat de către autoritățile de drept din România.

Autorii sesizării fac trimitere la normele internaționale din Convenția Europeană, Declarația Universală a Drepturilor Omului și aduc mai multe exemple din experiența României, Ucrainei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

În opinia deputaților sintagma „sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală”, încalcă prezumția nevinovăției, contravine drepturilor internaționale ale omului dar și favorizează acordarea cetățeniei unor persoane, care au fost deja condamnate în raport cu cele care sunt temporar sub urmărire penală. De asemenea, „prin ascunderea unui fapt pertinent”, este o sintagmă imprecisă, după care să poată fi luată anumite decizii.

Realitatea.md amintește că recent judecătorii au respins cererea lui Traian Băsescu prin care acesta a solicitat anularea decretului privind lipsirea de cetățenia Republicii Moldova semnat de Igor Dodon.

Citeste tot despre: Basescu, CCM, Cernat, cetățenie, Dodon, Gutium, sesizare
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4945 0.8802%
USD USD 17.6942 -0.1862%
RUB RUB 0.2497 0.7667%
RON RON 4.0244 0.8268%
UAH UAH 0.6558 -0.5610%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile