Logo Realitatea.md

Când CSM ar urma să aprobe candidaturile pentru șefia CSJ și Curții de Apel Chișinău

27 Iulie 2020, 11:51 // Politica

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar urma mâine, 28 iulie, să propună numirea judecătorului Vlad Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău și a Lilianei Catan în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Deputații din opoziție, în fapt de la formațiunea PAS și Platforma DA, Sergiu Litvinenco și Vasile Năstase, susțin că ar fi apropiați ai PSRM. Nu este clar dacă această informație este adevărată sau nu, în contextul în care Realitatea.md nu a solicitat reacția persoanelor învinuite, în virtutea importanței și necesității publicării acestei știri în mod operativ. Urmează să solicităm o confirmare sau infirmare.

„Nori negri se aștern deasupra Consiliului Superior al Magistraturii. Mâine CSM-ul urmează să propună numirea lui Vlad Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău și a Lilianei Catan în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Cine este Vlad Clima? Este președintele completului care a menținut hotărârea ilegală a lui Berdilo de anulare a alegerilor din Chișinău. Vă dați seama – persoana care a anulat alegerile în Chișinău este propulsat de Dodon ca șef al celei de-a doua instanțe din țară. Despre Liliana Catan se știe că se face vinovată de multiple condamnări la CtEDO, instrumentarea dosarelor politice, numeroase probleme de integritate.

Mai sunt și alte lucruri ieșite din comun despre care se vorbește – promovarea magistraților care au stat la baza adunării ilegale a judecătorilor de revocare a membrilor CSM din toamna lui 2019 sau avansarea unei judecătoare vinovate de condamnarea Moldovei în dosarul „Gemenii” (Tamara Chișca-Doneva). Dacă asta se va întâmpla, putem spune că Dodon cu ajutorul majorității PSRM-PDM a preluat controlul total asupra justiției. Exact ca și Plahotniuc pe timpuri. Și Dodon trebuie oprit. Chiar și mai devreme decât alegerile prezidențiale”, a scris astăzi, Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Totodată, și deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, bate alarma și spune că actuala guvernare încearcă să recaptureze justiția prin instaurarea în instituțiile de justiție cheie ale statului, persoane apropiate „regimului”.

„Istoria se repetă. Nu e o farsă, e o tentativă de recapturare a justiției. Se scot la troc funcțiile cheie de la CSJ și Curtea de Apel”, susține Năstase.

Potrivit acestuia, Vlad Clima este cumătrul lui Maxim Lebedinschi, reprezentantul PSRM la CEC. Totodată, va fi avansat în funcție și Serghei Furdui, nașul lui Vlad Clima și cumătrul Ninei Cernat, la Curtea Supremă de Justiție.

„De asemenea, consiliera lui Nicolae Clima, fiul lui Vlad Clima, o oarecare Cucerescu va fi promovată împreună cu Gheorghe Stratan și Denis Bădălău, oamenii lui Vlad Clima, la această instituție judecătorească extrem de importantă tocmai pentru consolidarea pozițiilor viitorului președinte socialist al Curții, Vlad Clima”, spune Vasile Năstase.

Referitor la Lilia Catan, Năstase spune că, acum, aceasta este membră a Consiliului consultativ al lui Igor Dodon. „Și-a început cariera ca secretar de comsomol și de partid, apoi drumurile încâlcite ale vieții au aruncat-o în spuma justiției moldovenești. A instrumentat unul dintre cele mai relevante dosare politice din timpul comunismului lui Voronin, dosarul Valeriu Pasat, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO! Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău, care se vrea judecător la CSJ, a examinat acțiunea lui Băsescu privind retragerea cetățeniei RM prin decretul lui Dodon și a respins-o. Nu încape niciun dram de îndoială că este afiliata socialiștilor, e bine însă de știut că este verișoară cu Furdui, cumătră cu Vlad Clima si Tamara Doneva”, mai afirmă deputatul Platformei DA.

Precizăm că, în fiecare marți, tradițional, CSM se întrunește în ședință.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4666 0.8093%
USD USD 17.1944 0.2542%
RUB RUB 0.2265 0.8011%
RON RON 4.1989 0.7873%
UAH UAH 0.6058 -0.0989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile