Logo Realitatea.md

Doi directori de întreprinderi, una de stat și alta privată, trimiși în judecată pentru că au „furat” bani de la Ministerul Mediului

04 Iunie 2018, 14:21 // Societate

Un fost director al Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Chişinău”, un antreprenor privat și contabila acestuia au fost trimiși în judecată pentru delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari. Dosarul pe numele celor trei a fost pornit în urma unui raport al Curții de Conturi, care a scos la iveală schema prin care aceștia acționau.

Foto simbol: bloximages.chicago2.vip.townnews.com

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada anilor 2010-2012, Ministerul Mediului a acordat un grant cu scopul realizării proiectelor de reparare a digurilor de protecţie din satul Ustia, raionul Dubăsari și satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni. ÎS „STI Chişinău” a primit în administrare bani în sumă de 32 601 521 lei, care ulterior i-au fost transferate beneficiarului în mai multe tranşe.

Fostul administrator al întreprinderii de stat nu a rezistat tentației și a pus la cale o schemă de delapidare de fonduri din duma primită. Potrivit procurorilor anticorupție, acesta a intrat în cârdăşie cu un antreprenor din Criuleni şi contabila acestuia şi, prin înţelegere prealabilă, cu folosirea situaţiei de serviciu, au întocmit o schemă frauduloasă, cu împărţirea rolurilor între ei. 

Administratorul ÎS „STI Chişinău”a încheiat cu agentul economic două contracte, fără organizarea unei licitații, prin care ultimul se obliga să transmită în arendă ÎS „STI Chişinău” 65 de mecanisme (tractoare, autocamioane, autocisterne, buldozere etc.) necesare efectuării lucrărilor de reparaţie a digurilor menţionate, cu stabilirea tarifelor pentru orele executate, transferând pe contul societății comerciale 11 296 389 lei. În realitate, mecanismele menţionate n-au fost transmise pentru efectuarea propriu-zisă a lucrărilor asumate, cu excepţia a şapte din ele (4 autocamioane, 2 buldozere şi un excavator).

În final, contabila, implicată în schemă, urma să retragă banii din cont în vederea restituirii unui pretins împrumut şi cheltuielilor suportate de societatea comercială.  

Astfel, cei trei figuranți sunt suspectați că au însuşit ilegal suma de 10 680 000 lei, care aparţineau Ministerului Mediului.

Bănuiții nu-și recunosc vinovăția și refuză să depună declarații.

În cazul în care instanța îi va găsi vinovați de săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporţii deosebit de mari, inculpații riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani și repararea prejudiciului cauzat statului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile