Logo Realitatea.md

Doi fotbaliști croați au fost sancționați, pentru că au strigat „Slava Ucrainei“ după meciul cu Rusia. Explicația jucătorilor (VIDEO)

10 Iulie 2018, 16:32 // SPORT

Fotbaliștii croați Domagoj Vida și Ognjen Vukojevic au fost sanționați pentru faptul că, după ce au învins naționala de fotbal a Rusiei , au strigat „Slava Ucrainei“.

Foto: gsp.ro

Astfel, Federația de Fotbal din Croația a decis să-l pedepsească pe Vukojevic, retrăgându-i acreditarea și excluzându-l din echipa națională pentru fraza „Slavă Ucrainei“. „El și Vida și-au cerut scuze pentru declarația care nu a avut conotație politică dar care, din păcate, a oferit posibilitatea pentru o astfel de interpretare”, se arataîntr-o declarație emisă de Federația de Fotbal din Croația.

Cei doi fotbaliști au jucat anterior, timp de 5 ani, pentru echipa de fotbal a Ucrainei „Dinamo Kiev” și potrivit lor, acest mesaj a fost transmis fanilor ucraineni, care i-au susținut în meciul cu Rusia. Vida a jucat pentru clubul Dinamo Kiev mai mult de cinci ani. Împreuna cu Ognjen Vukojevic, care de asemenea a jucat pentru „Dinamo“, cei doi au înregistrat un video care i-a scandalizat pe ruși, dar care, potrivit autorilor, era menit fanilor din Ucraina pentru sprijinul lor. „Sper sincer că acest mesaj nu va fi tratat în niciun alt mod”, a spus Vida, care a marcat al doilea gol al Croației în poarta Rusiei.

Expresia „Slava Ucrainei” este un salut folosit de suporterii revoluției ucrainene din 2014, care s-a încheiat cu răsturnarea regimului președintelui pro-rus din Ucraina. După anexarea Crimeei de către Rusia și începutul războiului în Donbas, această expresie a devenit și mai colorată politic.

Fotbalistul croat Vida nu este singurul care a întâmpinat astfel de probleme. Anterior, federația a amendat doi jucători elvețieni originari din Kosovo. După ce au învins Serbia, cei doi au facut gesturi cu mânile care imitau vulturul bicefal de pe steagul albanez.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Croația a învins Rusia în sferturile de semifinală ale Campionatului Mondial de Fotbal, astfel, Croația s-a calificat în semifinală.  

Comentariul lui Putin după ce Rusia a fost învinsă de Croația la Mondial: „Am pierdut într-un meci corect și frumos”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile