Logo Realitatea.md

Doi membri ai unui grup criminal dirijat din Moldova care a transportat 500 kg de hașiș din Spania în Rusia, deferiți justiției

08 Octombrie 2019, 11:34 // Societate

Doi membri ai unui grup criminal constituit și coordonat din Republica Moldova, dar care era implicat în trafic de hașiș în Spania și Federația Rusă au fost deferiți justiției de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Făptașii cumpărau în Spania hașișul la prețul de 700-800 euro pentru 1 kg, dar îl vindeau traficanților de droguri din Moscova, la preț care varia între 2.000 și 2.500 euro, în funcție de calitatea produsului ilegal.

Pe lângă faptul că grupul criminal a fost constituit în Republica Moldova își dirija activitățile de aici, banii acumulați din vânzarea drogurilor erau investiți în activitățile lor desfășurate tot în Moldova. Procurorii însă au aplicat sechestru pe activele și bunurile (imobile și automobile) grupului.

Activitatea grupului a fost monitorizată îndeaproape de către organele de drept din Republica Moldova timp de doi ani. Dat fiind că oamenii legii cunoșteau despre despre planurile infracționale ale membrilor, aceștia au întreprins în prealabil măsuri de informare a autorităților statelor pe teritoriul cărora erau transportate drogurile și, în consecință, au fost capturate un număr de șase transporturi de hașiș în Spania, Italia, România, Ucraina, Republica Belarus și Federația Rusă. În total, au fost ridicate 400 kg de hașiș.

Drogurile erau ascunse în rezervoarele pentru combustibil ale automobilelor care se deplasau din Spania pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Belarusului, Ucrainei, cu destinația finală în Federația Rusă. Membrii grupului evitau traversarea teritoriului Republicii Moldova, pentru ca activitatea lor infracțională să nu fie investigată de către autoritățile de drept de aici. Cantitatea de droguri pe care au transportat-o a fost de 500 kg, care în urma vânzărilor a generat suma de aproximativ un milion de euro.

Dacă vor fi găsiți vinovați de către instanța de judecată, aceștia riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani. Odată cu trimiterea în judecată a acestor doi membri ai grupului criminal și după ce au fost deferiți justiției alți șase membri ai grupului, acesta a fost destructurat și nu mai desfășoară activitate infracțională.

Documentarea și reținerea membrilor grupului a devenit posibilă datorită aportului activ al colaboratorilor operativi ai Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General de Poliție din cadrul MAI și ai Serviciului Vamal.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile