Logo Realitatea.md

Doi moldoveni, prinși în zona de frontieră cu 25kg de pește pescuit ilegal cu ustensile interzise

06 Aprilie 2020, 16:58 // Societate

Doi moldoveni au fost documentați de polițiștii de frontieră din Brânza, fiind prinși în zona de frontieră fără permisiunea Poliției de Frontieră cu circa 25 kg de pește, prins ilegal în apele revărsate din râul Prut. Mai mult ca atât, potrivit unor informații, cei doi ar fi pescuit cu ustensile pe bază de electricitate.

Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, pe direcția satului Slobozia Mare, raionul Cahul, patrula SPF Brânza a observat un mijloc de transport ce se deplasa dinspre linia de frontieră spre interiorul țării. Operativ, s-a acționat și a fost oprit autoturismul pentru verificările de rigoare. Ca urmare, au fost identificați doi locuitori de 25 și, respectiv de 28 de ani, ai satului Slobozia Mare, iar în portbagajul mașinii depistată o cantitate de 25 kg de pește, de diferite specii.

La fața locului a fost solicitată prezența reprezentanților Rezervației Naturale „Prutul de Jos” în vederea stabilirii prejudiciului și sancționării persoanelor pentru braconaj piscicol.

În rezultatul cercetărilor primare, pe malul apelor revărsate din râul Prut, locul unde se presupune că au pescuit tinerii, polițiștii de frontieră au depistat o ambarcațiune, fără numere de înregistrare. La fel, la o distanță de circa 50 metri de barcă, ascunse în vegetație, s-au descoperit un aparat cu fire electrice pentru prinderea peștelui și un minciog cu fire electrice.

În prezent, investigațiile continuă cu scopul stabilirii tuturor circumstanțelor, iar în cazul că va fi demonstrată vinovăția acestora, persoanele riscă amendă în mărime de la 200 la 700 u.c. sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 ore la 240 ore, sau închisoare de până la un an.

De menționat că pe parcursul ultimilor ani, tinerii au fost sancționați de mai multe ori pentru încălcarea regimului zonei de frontieră, pescuit ilicit, tăierea ilicită a produselor lemnoase, ultragierea polițiștilor de frontieră.

Din data de 1 aprilie curent și pe parcursul a 75 de zile consecutive, pe teritoriul Republicii Moldova este stabilită perioada de prohibiţie în obiectivele acvatice piscicole naturale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile