Logo Realitatea.md

Doi renumiți bucătari din Marea Britanie au oferit consultanță vinăriilor și agropensiunilor de la noi

06 Iunie 2019, 20:40 // Life

„Moldova merită a fi vizitată de milioane de turiști anual”. Este concluzia cu care au plecat acasă Sven Hanson Brit și Kae Shibata, doi renumiți bucătari din Marea Britanie, după ce au petrecut în Moldova 7 zile intense, pe durata cărora au împărtășit din secretele lor cu colegii din breaslă care activează în vinăriile și agropensiunile turistice din țară. Vizita chefilor face parte din Programul de Accelerare a Turismului Vitivinicol în Moldova, scopul căruia este de a ameliora calitatea serviciilor oferite turiștilor care aleg destinațiile oenoturistice din țara noastră.

Pe durata vizitei lor, bucătarii profesioniști au făcut turul vinăriilor și pensiunilor din țară, analizând minuțios meniurile și oferind sfaturi în privința îmbunătățirii și diversificării acestora, în concordanță cu trendurile occidentale. Astfel, bucătarii vinăriilor „Asconi”, „Chateau Vartely”, „Cricova”, „Castel MIMI”, „Poiana” și „Purcari”, au avut marea șansă să gătească cot la cot cu Sven Hanson Brit, finalistul celebrului show TV „Masterchef: The Professionals”, ediția 2014, deținătorul Premiului de Excelență al Academiei de Arte Culinare din Londra, care și-a lăsat amprenta de chef în meniurile celor mai celebre restaurante din Marea Britanie, inclusiv The Ritz Hotel din Londra, care deține o stea Michelin. Sven a fost cucerit de sarmalele și mămăliguța moldovenilor, dar mai cu seamă de deschiderea acestui popor. Iar în schimb, i-a învățat pe bucătarii moldoveni tehnici gastronomice de ultimă oră, dar și cum să creeze meniuri de nișă, care să corespundă tendințelor globale și totodată să păstreze specificul local.

Sven Hanson Brit, Chef, Marea Britanie: „M-am îndrăgostit de Moldova. M-am îndrăgostit de pădurile și râurile ei, de căprițele de pe pășuni, dar întâi de toate... de oamenii acestei țări și de ospitalitatea lor.”

Iar colega lui, Kae Shibata, patiser din Marea Britanie, a oferit master-class-uri „dulci” bucătarilor din pensiunile agroturistice din Orheiul Vechi. Astfel, tradiționalele deserturi, precum „Cușma lu Guguță” sau cornuleții cu magiun au beneficiat de un „upgrade” din partea talentatului Sous Chef, care activează la același legendar The Ritz Hotel din Londra. Kae a oferit consultanță și în privința diversificării meniurilor din pensiuni, pentru ca acestea să corespundă solicitărilor turiștilor vegetarieni, vegani sau ai celor cu intoleranță la gluten.

Kae Shibata, Sous-chef – patiser, Marea Britanie: „Anume oamenii sunt cei care fac din Moldova o destinație turistică unică. Autenticitatea acestei țări se datorează poveștilor umane, fie că e vorba de o familie de vinificatori cu tradiții sau de un restaurant rural de succes, administrat de o tânără femeie care a transformat gătitul plăcintelor în artă.”

Sesiunile de formare și instruire cu experți internaționali din cadrul Programului de Accelerare a Turismului Vitivinicol în Moldova sunt organizate și finanțate de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, Oficiul Național al Viei și Vinului, în parteneriat cu Asociația Națională de Turism Receptor (ANTRIM). Misiunea lor este de a racorda serviciile oenoturistice la tendințele moderne din piețele-țintă, în contextul creșterii constante a fluxului de străini care vizitează țara noastră.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0614%
USD USD 17.6396 -0.2562%
RUB RUB 0.2751 0.1092%
RON RON 4.1166 -0.1867%
UAH UAH 0.7178 0.0697%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile