Logo Realitatea.md

Doi tineri din Comrat și Leova, reținuți preventiv pentru furturi de safeuri pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Bulgariei

13 Iulie 2020, 17:39 // Societate

Doi tineri cu vârstele de 26 și 32 de ani, originari din Comrat și Leova, membri ai unui grup infracțional specializat în furturi de safeuri, au fost arestați, fiind învinuiți de comiterea unor serii de furturi pe teritoriul Republicii Moldova. La 24 august 2019, cei doi au evadat dintr-un penitenciar din Bulgaria după ce au fost condamnați de autorități la 4 ani și 8 luni de detenție pentru spargerea mai multor bancomate din localitățile Stara Zagora și Kazanlak, Bulgaria.

În urma măsurilor întreprinse de ofițerii Direcției investigații criminale a Inspectoratului Național de Investigații al IGP și cei ai Inspectoratului de Poliție Cantemir al IGP, în comun cu angajații Inspectoratului de Poliție Cahul al IGP, sub conducerea procuraturii Cantemir, s-a stabilit că figuranții acționau pe timp de noapte, doar în zilele de weekend.

Aceștia pătrundeau în centre comerciale și oficii prin geam sau deteriorarea lacătului de la intrare, cu ajutorul unor răngi metalice. Indivizii au sustras mai multe safeuri metalice în care se aflau sume de bani, cauzând proprietarilor un prejudiciu material considerabil care depășește suma de 800.000 de lei.

De asemenea, în palmaresul figuranților sunt înscrise o serie de furturi din gospodăriile oamenilor, de unde au fost sustrase atât bunuri materiale, cât și produse alimentare. Aceștia au fost reținuți cu suportul angajaților BPDS „Fulger” a Inspectoratului General al Poliției.

Astfel, în rezultatul unui șir de percheziții desfășurate de oamenii legii la domiciliile şi în unitățile de transport ale învinuiților au fost depistate și ridicate mai multe bunuri materiale, printre care: mijloace bănești în valută națională și străină, muniții deținute ilegal, lucruri vestimentare pe care le îmbrăcau în timpul comiterii infracțiunilor (îmbrăcăminte, încălțăminte, căciuli, chipiuri), obiecte pe care ultimii le foloseau (lanternă, răngi metalice) și alte instrumente, folosite în construcție, de diferite modele, care prezintă interes pentru ancheta penală. Totodată, la domiciliul unuia dintre figuranți a fost depistată o plantație de cânepă.

De menționat că, învinuiții sunt anchetați de către autoritățile de drept din Ucraina pentru infracțiuni analogice. În cadrul schimbului de informații cu omologii din Ucraina, s-a stabilit că, în anul 2016, figuranții, în comun cu alte două persoane, ar fi pătruns în incinta unui complex comercial din orașul Novodnestrovsc, de unde au sustras trei safeuri metalice în care se aflau mijloace bănești și bijuterii din aur.

În privința bănuiților sunt inițiate câteva cauze penale pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt în proporții. Ambelor persoane reținute le-a fost aplicat arestul pentru 30 de zile.

Conform Codului Penal al Republicii Moldova, persoanele culpabile de „furt” se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Ofițerii de investigații continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, precum și complicitatea suspecților la săvârșirea altor infracțiuni pe teritoriul țării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile