Logo Realitatea.md

Domeniul informaticii de stat, actualizat. Parlamentul a votat în lectura a doua modificarea mai multor legi

16 Iulie 2020, 16:54 // Tech

Cadrul legislativ în domeniul informaticii a fost actualizat, după ce Legislativul, în ședința plenară de astăzi, a aprobat, în două lecturi, proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la informatică și a Legii cu privire la informatizare și la resursele informaționale de stat.

Foto Simbol: SRI

Modificările la Legea cu privire la informatizare și resursele informaționale de stat vizează, în principal, stabilirea clară a atribuțiilor autorităților cu competențe în domeniul elaborării, promovării și implementării politicii de stat în domeniul informaticii, tehnologiei informației și resurselor informaționale de stat.

De asemenea, proiectul prevede instituirea normei privind asigurarea securității cibernetice a sistemelor și resurselor informaționale de stat în conformitate cu cerințele stabilite de Guvern.

Proiectul ajusetază prevederile Legii cu privire la informatizare și resursele informaționale de stat la normele Legii privind semnătura electronică și documentul electronic.

De asemenea, în scopul de a conferi un plus de flexibilitate prevederilor legale în contextul unor eventuale reorganizări ale administrației publice, au fost excluse prevederile ce menționează expres atribuțiile acesteia în domeniul informaticii.

Modificarea Legii cu privire la informatică a fost efectuată prin prisma actualizării atribuțiilor Ministerului economiei și infrastructurii și ale Agenției naționale pentru reglementare în comunicații electronice și tehnologia informației.

Proiectul de lege prevede abrogarea capitolului care se referă la documentul electronic ca fiind depășit.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile