Logo Realitatea.md

Dorin Chirtoacă, Renato Usatîi și Ilan Șor, în funcții și nu prea. Trei cele mai importante orașe din țară, rămase fără stăpân

27 Ianuarie 2017, 13:37 // Politica

Deși au luptat pentru funcțiile pe care le ocupă, cheltuind și sume impunătoare în campania electorală, primarii a trei cele mai importante localități din țară, în virtutea anumitor circumstanțe, mai mult lipsesc decât se prezintă la locul de muncă. Este vorba despre primarii de Chișinău, Dorin Chirtoacă, cel de Bălți, Renato Usatîi, și cel al orașului Orhei, Ilan Șor.

Primul dintre cei trei este primarul Orheiului, Ilan Șor, care a fost plasat în arest la domiciliu la data de 5 august 2016, după ce a fost reținut la data de 22 iunie și figurează în calitate de acuzat într-un dosar de escrocherii și spălare de bani. În lipsa acestuia, atribuțiile sunt exercitate de viceprimarul localității Viorel Dandara.

La începutul lunii noiembrie 2016 însă, avocații lui Șor au declarat că, chiar dacă edilul se află în arest la domiciliu, acesta continuă să-și exercite atribuțiile ce țin de funcția sa de manager al orașului. „Ilan Șor este ales pe cale legală și va rămâne în funcție până nu-i va expira mandatul. Faptul că figurează ca acuzat într-un dosar, nu-i limitează atribuțiile de serviciu, a declarat avocatul acestuia Denis Ulanov, în cadrul unei conferințe de presă.

Al doilea care a intrat în imposibilitatea de a-și exercita mandatul este primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi. Asta după ce, la data de 24 octombrie 2016, Judecătoria sectorului Centru a eliberat un mandat de arest pe numele liderului „Partidului Nostru”și a emis un mandat de dare în căutare internațională a acestuia. Astfel, acesta urma să stea 30 de zile în arest, în Penitenciarul nr.13, din momentul reținerii.

La momentul luării deciziei însă, Usatîi se afla la Moscova, acolo unde se află, potrivit ultimelor informații, și până în ziua de astăzi. Cel puțin, la data de 24 ianuarie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a confirmat că în cadrul vizitei oficiale la Moscova s-a întâlnit cu liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în unul din aeroporturile capitalei Federației Ruse. Șeful statului a recunoscut că a încălcat legislația, din moment ce nu a declarat autorităților locul aflării lui Renato Usatîi, așa cum e prevăzut în lege.

În lipsa președinteleui formațiunii, în Primăria „capitalei de nord” a țării se află vicepreședintele „Partidului Nostru”, tot el viceprimar de Bălți, Igor Șeremet. Acesta a explicat pentru postul local de televiziune BTV, în ce mod Renato Usatîi reușește să conducă localitatea de la distanță. „Desigur îi ducem lipsa și toți vor să-l vadă pe loc, dar activitatea se simte, pentru că noi coordonăm toate acțiunile. El nu a uitat de Bălți, ori ați văzut cadourile în formă de utilaj specializat și acele activități pe care le desfășoară din contul său. El mereu ascultă opiniile consilierilor, opinia mea, o spune pe a sa. Activitatea este sincronizată și, în pofida lipsei lui, orarul de muncă este îndeplinit”, a explicat Șeremet.

Deși nu are nicio interdicție impusă de lege, și primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, mai mult lipsește decât este prezent la locul de muncă. Spre exemplu, ultima dată, edilul de Chișinău a fost prezent la ședința operativă a Primăriei, organizată în fiecare zi de luni, la ora 8:30, pe data de 2 ianuarie curent, când a dispus ca Direcțiile și întreprinderile municipale să efectueze în primele două luni ale anului doar cheltuieli curente. De atunci, ședințele sunt conduse de viceprimarul Nistor Grozavu.

La 5 ianuarie însă, primarul capitalei a fost suprins în timp ce lua micul dejun într-un hotel din Viena, fiind în compania unei blonde, despre care se spune că ar fi fosta lui iubită, Ala Boțan, cu care a fost văzut toamna trecută la într-un mall din București, la scurt timp după ce și-a anunțat divorțul de jurnalista Anișoara Loghin. Atunci secretara edilului a declarat pentru Realitatea.md că Dorin Chirtoacă se află în concediu din cont propriu și va lipsi de la Primărie până la finele săptămânii.

O situație similară a avut loc și în vara anului trecut când, după ce nu s-a prezentat la o ședință, socialiștii l-au suspectat pe primarul capitalei că ar fi la mare. Asta chiar dacă potrivit viceprimarului, Nistor Grozavu, acesta ar fi fost plecat la o reuniune a Congresului Autorităților Locale din cadrul Consiliului Europei, de la Strasbourg. 

Acum două zile, Direcția comunicare și relații publice a Primăriei a informat că Dorin Chirtoacă, din nou, lipsește de la locul de muncă, de această dată fiind parte a unei misiuni de monitorizare a democrației locale și regionale din perspectiva prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale, în Elveția, în calitate de vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile