Logo Realitatea.md

Dorin Cimil i-a răspuns PAS-ului. Președintele CEC nu intenționează să demisioneze

17 Septembrie 2020, 14:58 // Politica

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, nu intenționează să demisioneze așa cum i-a solicitat ieri Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pentru faptul că „ar fi părtinitor în deciziile sale” și „ar favoriza anumite interese a unor candidați electorali sau partide politice”.

Colaj: realitatea.md

„Am luat act de declarația Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” prin care se cere demisia mea din funcția de președinte și membru al CEC. Consider că nu am luat decizii, nu am întreprins acțiuni și nu am făcut declarații care ar constitui o încălcare a legii sau a jurământului depus și ar servi drept temei pentru demisie. Cu privire la acțiunile despre care se menționează că le-am întreprins, vreau să declar următoarele. Am gestionat, în limita competențelor, transparent și corect, procesul de înregistrare prealabilă, am prezentat informații relevante subiectului și am dispus verificarea cererilor depuse la CEC. Urmare finalizării procesului de înregistrare prealabilă, am sesizat autoritățile competente să verifice informațiile sub aspectul veridicității datelor prezentate”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.

Referitor la circulara despre finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Cimil menționează că „nu o susține, nu a susținut-o, de asta nici nu a semnat-o”, iar argumentele le-a expus într-o ședință de lucru cu participarea membrilor CEC.

Precizăm că, Dorin Cimil a fost desemnat membru la CEC în vara anului 2019 de către PAS, iar ulterior a fost ales ca președinte al Comisie. De asemenea, și membrul CEC, Pavel Dumitru, a fost desemnat de către PAS.

„Chiar dacă am fost desemnat de către acest partid politic (n.r. PAS), îmi mențin poziția echidistantă, iar acțiunile mele nu favorizează un anumit concurent electoral. În deciziile pe care le iau mă conduc strict de principiile legalității, dreptății și independenții, nu mă las și nu mă voi lăsa influențat de vreo forță politică. În contextul celor expuse, continui să-mi realizez atribuțiile conform prevederilor legale. Îmi asum responsabilitatea deplină pentru deciziile luate în calitate de președinte al Comisiei Electorale Centrale”, se mai arată în comunicatul instituției.

Amintim că, ieri, PAS i-a cerut președintelui CEC, Dorin Cimil, demisia, după ce în spațiul public au apărut dovezi că se încearcă falsificarea alegerilor prezidențiale prin intermediul înregistrării prealabile. O altă nemulțumire a PAS a stârnit Circulara emisă de către CEC concurenților electorali prin care au fost anunțați că nu vor putea utiliza în campania electorală de resursele financiare donate până la începerea, ci doar de celea de după. Campania electorală începe la 1 octombrie curent.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile