Logo Realitatea.md

Dorin Drăguțanu, învinuit oficial în „frauda bancară”. Un fost și un actual viceguvernator al BNM, reținuți preventiv

05 Martie 2020, 17:03 // Societate

Un fost și un actual viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, precum și un șef de direcție de la BNM, au fost reținuți preventiv, fiind bănuiți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari. Tot în cadrul acestei cauze penale, procurorii i-au înaintat astăzi învinuirea și fostului Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, în privința căruia urmează a fi soluționată chestiunea privind aplicarea măsurii preventive.

Foto: realitatea.md

Despre aceasta susține Procuratura Generală prin intermediul unui comunicat de presă ca urmare a acțiunilor de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei desfășurate azi de Procuratura Anticorupție.

Acțiunile procesual-penale au avut loc în contextul investigării dosarului privind frauda bancară.

„Măsurile întreprinse astăzi au fost condiționate de rezultatele obținute în urma unui șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, analiza unui spectru larg de documentație financiară și juridică, pentru viitor fiind preconizate și alte acțiuni de urmărire penală care vor viza și alte persoane publice și cu funcții de demnitate publică implicate în frauda bancară”, se mai arată în comunicatul PG.

Amintim că, inițial, s-a aflat despre escortarea pentru audieri a unei persoane, fiind vorba despre viceguvernatorul BNM, Aureliu Cincilei, care este și soțul deputatei PDM, Ruxanda Glavan. Ulterior, s-a vehiculat că la audieri a fost dus și Ion Ropot, fost administrator special al BEM, și fostul viceguvernator al BNM, Emma Tabărţă.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a spus că nu cunoaște multe detalii despre operațiunea de azi, dar a confirmat, după ședința CSP, că anterior a emis o ordonanță prin care permite reținerea a patru persoane care s-au aflat în trecut sau chiar și în prezent fac parte din conducerea BNM: Dorin Drăguțanu, Emma Tăbârță, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

Vedeți și: (update) Percheziții la BNM! Procurorul general confirmă că a emis o ordonanță care permite reținerea a patru persoane

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile