Logo Realitatea.md

Dorința judecătorului Clima de a avansa a stârnit discuții aprinse la CSM: „Să-i dăm o șansă”! Într-un final, cererea i-a fost respinsă

24 Ianuarie 2020, 14:00 // Societate

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat parțial cererile de remitere a materialelor pentru examinare în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru selecție și cariera judecătorilor. Dintre șapte, doar în cazul judecătorului Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, s-a dispus amânarea și sesizarea Inspecției Judiciare.

Embed:

Înainte de a lua o decizie, membrii CSM au avut discuții aprinse. 

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a fost cel care a venit cu solicitarea de a sesiza Inspecția Judiciară în privința judecătorului Vladislav Clima, făcând referire la două subiecte scandaloase mediatizate în presă.

„Am obiecții față de mai mulți judecători, dar menționez pe Vladislav Clima. Presa a scris despre o hotărârea de a sa pentru încasarea a 700 de mii de dolari de la o firmă offshore spre una din Republica Moldova. Este vizată compania „Metalferos”. Tot presa a scris și despre o altă hotărâre privind atribuirea a peste 1,1 de hectare de pământ, public, firmei „Finpar Invest”. Ultima instanță a anulat-o, stabilind că de fapt este o zonă de parc. Consider că trebuie să verificăm aceste hotărâri. Dacă nu noi, atunci Inspecția Judiciară s-o facă”, a declarat Dorel Musteață.

În context, președintele interimar al CSM s-a adresat și procurorului general, prezent la ședință, să verifice legalitatea hotărârilor. Alexandr Stoianoglo însă a explicat că pentru asta există organ competent și că procurorii efectuează investigații, în prezent, sub aspectul evaziunii fiscale.

Totodată, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a avertizat că dacă CSM va avea o astfel de abordare, riscă să creeze precedente periculoase. El i-a îndemnat pe membri să se abțină de la conflictele personale și să ia decizii obiective: „Mie și Dumitrii Fujenco îmi trezește întrebări... Eu zic să-i dăm o șansă”.

În replică, membra CSM Nina Cernat i-a dat un exemplu ministrului: „Domnule ministru, spre exemplu, Dmitrii Fujenco tot a strâns semnături pentru acea Adunare (n.r. Adunarea Extraordinară a Judecătorilor scandaloasă la care s-a vrut demiterea actualului CSM, însă care a eșuat), dar noi votăm să-l trimitem mai departe la evaluare”.

Într-un final, cererea lui Vladislav Clima nu a fost acceptată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile