Logo Realitatea.md

Dosar trimis în instanță! Câți ani de PUȘCĂRIE riscă fostul deputat Iurie Bolboceanu, pentru că și-a trădat patria

04 August 2017, 11:44 // Societate

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală și a remis în instanța de judecată cauza penală de acuzare a lui Bolboceanu Iurie Ion în comiterea infracțiunii prevăzute de art.337 alin.(1) Cod penal, adică trădare de Patrie.

Bolboceanu Iurie Ion este acuzat de faptul că, fiind racolat de către ofițerii Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, (GRU), ce constituie un serviciu de spionaj străin, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, urmărind un scop material, la însărcinarea acestora, a cules, precum și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Informațiile furnizate de către învinuit constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, s-au stabilit elemente certe ale acțiunilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, oferirea recompenselor bănești pentru însărcinările efectuate.

Urmărirea penală a fost exercitată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate.

Dacă va fi găsit vinovat de comiterea infracțiunii de care este acuzat, Bolboceanu Iurie Ion riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.

Citește și:

Fostul deputat Iurie Bolboceanu, reținut pentru spionaj și trădare de patrie, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile! Agentul sub acoperire va fi expulzat (VIDEO)

IMAGINI FOTO de la reținerea lui Iurie Bolboceanu. Descifrarea unei convorbiri dintre fostul deputat și agentul „Sașa”

Dosarul „Bolboceanu”: Agentul Sașa pentru care colecta informații ex-deputatul acuzat de trădare ”trăiește” în sediul Ambasadei Rusiei în Moldova

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile