Logo Realitatea.md

Dosar penal după participarea Moldovei cu pavilion propriu la Expo Milano 2015. Cauza penală, făcută publică după jumătate de an, la sesizarea unui deputat (DOC)

12 Iulie 2016, 18:03 // Politica

Dosar penal în cazul modului în care au fost cheltuiți cei peste 40 de milioane de lei acordați pentru participarea Moldovei la Expoziția Internațională „Expo Milano 2015”. Cauza penală privind depășirea atribuțiilor de serviciu a fost deschisă încă la finele anului trecut. Acest fapt însă a devenit public abia acum, în urma sesizării deputatei liberale Alina Zotea.

foto: archilovers.com

La începutul lunii iunie curent, Alina Zotea a sesizat Procuratura Generală privind „modul în care au fost cheltuiți banii din bugetul de stat pentru participarea Republicii Moldova în cadrul Expoziției Mondiale „Milano-2015”.

„Am depus o sesizare la Procuratura Generală cu privire la modul în care au fost cheltuiți cei peste 40 de milioane de lei pentru participarea Republicii Moldova la Expo Milano 2015. Putem să tragem concluzii prin compararea Republicii Moldova cu Estonia, a cărei participare a costat 3,7 mln. euro, având un pavilion instalat pe o suprafață de 1.200 metri pătrați, cu 1.000 de metri pătrați mai mult decât spațiul ocupat de Republica Moldova”, a declarat Zotea pentru Realitatea.md.

De asemenea, deputata a cerut atunci și unele explicații cu privire la nota informativă a proiectului, din care reiese că după demontarea Pavilionului, „valoarea totală estimativă a bunurilor ce urmează a fi introduse în țară constituie 988382,7 euro, iar suma prevăzută pentru serviciile de transportare 731250,00 lei”, fapt ce, în opinia Alinei Zotea, „generează neclarități privind gestionarea corectă a fondurilor bănești alocate pentru acest proiect costisitor din bugetul de stat”.

Astăzi deputatul liberal a publicat și răspunsul oferit de procurorul adjunct al Procurorului Anticorupție, Adrian Popenco. Astfel, acesta informează că circumstanțele expuse de deputata liberală „deja constituie obiectul examinării în cadrul cauzei penale (...) în care urmărirea penală a fost începută la 24 decembrie 2015 de către DGUP al CNA, în temeiul existenței unei bănuieli rezonabile”.

Potrivit lui Popenco, cauza penală a fost pornită „pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu, manifestate prin alocarea, distribuirea și utilizarea contrar legii a banilor publici în cadrul organizării participării Republicii Moldova la Expoziția Mondială „Milano-2015””.

„La moment, de către grupul de urmărire penală este efectuat spectrul necesar de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații orientate în vederea cercetării complete și obiective a circumstanțelor cauzei, stabilirea adevărului, identificarea și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunii”, conchide procurorul în răspunsul oferit ca urmare a sesizării deputatului Alina Zotea.

Realitatea.md amintește că în 2015, Republica Moldova a participat, în premieră, cu un pavilion propriu la Expoziția Internațională Expo Milano 2015. Pentru a promova imaginea țării, dar și a atrage cât mai mulți vizitatori, organizatorii moldoveni au pregătit programe speciale, așteptându-se la vizitarea pavilionului de peste 20 de milioane de persoane, pe parcursul a celor șase luni cât a durat evenimentul.

Vedeți mai jos sesizarea deputatului Alina Zotea și răspunsul oferit de procurorul Adrian Popenco:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile