Logo Realitatea.md

Dosar penal în cazul jurnalistului moldovean, reținut de polițiști: Trei angajați DIP, cercetați pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu

02 Octombrie 2015, 09:54 // Societate

Trei angajaţi ai Penitenciarului nr. 13 sunt acuzaţi de procurori de depăşirea atribuţiilor de serviciu în privinţa unui jurnalist. Este vorba de reporterul Vadim Ungureanu, care a fost reținut de polițiști anul trecut, fiind bănuit de corupere pasivă și șantaj. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către șefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru. 

Foto simbol: amicuscuria.com

Dosarul penal a fost deschis în baza plângerii depuse de către jurnalist. Acesta a reclamat acţiunile ilegale ale colaboratorilor DIP, care timp de trei zile, l-ar fi deţinut ilegal în incinta Penitenciarului nr.13.

În cadrul urmăririi penale procurorii au stabilit că, pe 20 iunie 2014, jurnalistul a fost reţinut şi plasat în Penitenciarul nr.13, fiind bănuit de comiterea unor infracţiuni. Deşi acesta urma a fi plasat într-o celulă separată, angajaţii penitenciarului, şi anume: şeful Serviciului regim şi supraveghere, de comun cu ofiţerul de serviciu şi şeful de bloc, l-au plasat pe ziarist într-o celulă în care erau deţinute 5 persoane, condamnate pentru comiterea infracţiunilor deosebit de grave. Prin aceste acţiuni, potrivit procurorilor, numiţii au lezat drepturile şi interesele ocrotitite de lege ale reclamantului, admiţind presiuni psihice întru deconspirarea surselor de informare ce ţin de activitatea profesională a acestuia.

De asemenea, pentru a-l intimida, inculpaţii i-au organizat plimbări, deplasări şi convorbiri pe teritoriul închisorii cu persoane neidentificate, interesate şi afectate de informaţiile publicate de jurnalist, cerându-i, prin ameninţări, dezminţirea lor oficială.

În context, angajaţii penitenciarului sunt acuzați că au încălcat grav legislaţia, care-i obliga să plaseze bănuitul într-o celulă separată şi să asigure o izolare strictă a diferitor categorii de deţinuţi în scopul respectării regimului de detenţie.

Cauza penală a fost expediată pentru examinare Judecătoriei sect.Centru, iar dacă vor fi recunoscuţi culpabili, angajaţii penitenciarului riscă amendă sau închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani. 

Realitatea.md amintește că jurnalistul a fost reținut pe 20 iunie 2014, pentru 72 de ore. Polițiștii au efectuat percheziții la sediul redacției deschide.md și l-au reținut pe jurnalistul Vadim Ungureanu. Oamenii legii spun că jurnalistul ar fi șantajat persoane cu funcții de răspundere pentru a obține informații compromițătoare despre artiști notorii din Moldova, fapt pentru care a fost reţinut de oamenii legii. Se presupune că victima șantajului este o persoană cu funcție de răspundere, care administrează mai multe baze de date ale poliției, ce conțin informații cu caracter personal și secrete de stat.

Ulterior, avocatul Ion Vîzdoagă a declarat atunci că în cadrul reținerii a fost încălcată procedura, iar perchezițiile au fost efectuate ilegal.

CITEȘTE ȘI:

Protest la MAI pentru eliberarea jurnalistului arestat. ”Vrem presă liberă!” (FOTO/VIDEO)

Jurnalistul Vadim Ungureanu a fost eliberat (VIDEO)

Primele declaraţii ale jurnalistului Vadim Ungureanu după ce a fost eliberat (VIDEO)

Jurnalistul Vadim Ungureanu, în celulă cu deţinuţi condamnaţi şi presat să scrie o cerere către Recean

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile