Logo Realitatea.md

Dosarul „Braguța”: Apărătorii inculpaților cer achitarea lor! Ședința de azi a fost întreruptă, din lipsa unui avocat (VIDEO)

24 Septembrie 2018, 18:20 // Societate

Avocații inculpaților din dosarul lui Andrei Braguța solicită achitarea clienților. Aceștia susțin că probele din dosar nu demonstrează vinovăția acuzaților. În cadrul ședinței de azi au fost audiți apărătorii inculpaților, totuși, ședința a fost întreruptă, din motiv că unul dintre apărători a lipsit.

Foto: Crime Moldova

La rândul său, procurorul de caz susține că a prezentat toate probele care demonstrează vinovăția inculpaților și că poziția acuzatorului rămâne aceeași.

„Toți avocații au cerut achitarea clienților, dar aceast este părerea lor, ei își fac meseria, nu avem obiecții. Noi pledăm pentru ceea ce a fost pus în rechizitoriu”, a declarat procurorul.

„Trebuie să ne bazăm pe materialele anexate la dosar. A fost restabilit firul evenimentelor practic minut cu minut și trebuie să amintesc de faptul că la dosar s-a anexat și raportul ombudsmanului care confirmă ceea ce e scris în rechizitoriu și ceea ce am invocat și noi. Instanța trebuie să ia decizia în baza celor nouă volume anexate la dosar”, a declarat avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru.

Ședință de judecată în dosarul „Braguța” va continua pe 29 septembrie.

Realitatea.md amintește că Andrei Braguța a fost reținut, în vara anului 2017, pentru că se luase la harță cu inspectorii de patrulare. Polițiștii l-ar fi amendat pentru depășirea limitei de viteză, iar el nu a fost de acord. La două săptămâni, cazul său a ajuns în presa națională, rudele anunțând că bărbatul a murit în condiții suspecte într-un penitenciar din Capitală.

Momentul reținerii lui Andrei Brăguța, bărbatul decedat în Penitenciarul nr. 13: A provocat un scandal cu înjurături și violență (VIDEO)

Atunci, Administrația Națională a Penitenciarelor a ieșit cu o conferință de presă prin care informa că a pornit o anchetă internă și că Andrei Braguța se afla la evidenţă cu schizofrenie şi nu putea fi plasat în arest sau atras la răspundere penală.

Se vehicula că tânărul a fost bătut și ținut dezbrăcat pe ciment. Inițial, acesta a fost reținut pentru 72 de ore, ulterior a primit 30 de zile de arest, a fost transferat în Penitenciarul nr. 13, după care a ajuns la spitalul-penitenciar.

VIDEO 18+ Momentul în care Braguța este bătut de colegii de celulă. Au fost făcute publice imagini surprinse de camerele de supraveghere

Într-un final, pe banca acuzaților au ajuns 16 polițiști și patru colegi de celulă. Procurorul Ivan Filimon, care a decis ca Andrei Braguța să fie plasat în izolator, a fost eliberat din funcție, decizia fiind luată de Colegiul de Disciplină și Etică al procurorilor. 

Totodată, a fost eliberat din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii judecătorul Iurie Obadă, care a eliberat mandat de arestare pentru 30 de zile la demersul procurorul de caz.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile