Logo Realitatea.md

Dosarul „La Soacra”, la Curtea de Apel! Administratorul cafenelei a rămas cu aceeași sentință, pe când alții au primit o condamnare mult mai aspră (VIDEO)

29 Ianuarie 2018, 11:46 // Societate

Curtea de Apel Chișinău și-a spus cuvântul! Completul format din trei judecători al cărui președinte a fost Oxana Robu a pronunțat astăzi, 29 ianuarie, sentința în dosarul „La Soacra”. Astfel, unor inculpați le-a fost menținută condamnarea, pe când altora - le-a fost emisă o nouă condamnare.

Administratorului cafenelei - Andrei Iarîna - i-a fost menținut sentința de condamnare emisă de Judecătoria Chișinău (sediul Centru). Acesta urmează să ispășească o pedeapsă de închisoare pe un termen de 7 ani în penitenciar de tip semniînchis.

Sergiu Popel - funcționarul responsabil de apărarea împotriva incendiilor, a primit încă un an din partea Curții de Apel Chișinău. Acum, el trebuie să ispășească 7 ani de închisoare în penitenciar de timp semiînchis, cu privarea de a ocupa funcții publice pe termen de 12 ani, în loc de cei 6 ani emiși de prima instanță.

Ultima ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău s-a lăsat cu lacrimi pentru Ludmila Boșcănean - specialist în cadrul Direcției municipale Comerț - care anterior a fost achitată, iar acum a fost condamnată tocmai la 6 ani și 6 luni de închisoare în penitenciar de timp semiînchis, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe un termen de 11 ani.

Fosta funcționară a leșinat, după pronunțarea sentinței, evitând astfel să răspundă la întrebările jurnaliștilor prezenți la ședință.

Exact aceeași sentință a fost emisă și pentru Vasile Toma - angajatul Centrului Municipal de Sănătate Publică, care anterior a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Unul din avocații inculpaților din dosarul „La Soacra” s-a declarat sigur că vor ataca decizia în instanța superioară. În același timp, avocatul părții vătămate s-a arătat în mare parte mulțumit de sentința. 

„Suntem mulțumiți că au fost respinse apelurile inculpaților, chiar dacă am fi vrut ca pedepsele să fie mai mari, dar faptul că a fost menținută sentința deja este un pas. Acum, urmează să inițiem o acțiune civilă, în care vom detalia suma prejudiciului și sper că instanța va fi receptivă. Este vorba despre milioane de lei, pentru că sunt vieți pierdute și distruse: copii lăsați fără părinți și părinți lăsați fără copii...”, a declarat Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX.

Decizia Curții de Apel Chișinău este susceptibilă de a fi pusă în executare din momentul adoptării, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție - ultima instanță națională - în termen de 30 de zile de la pronunțarea sentinței motivate, care va avea loc în ședință publică pe data de 28 februarie 2018.

Realitatea.md amintește că, pe 9 ianuarie 2016, în cafeneaua „La Soacra” din Piaţa Centrală a avut loc o deflagraţie urmată de un incendiu. Atunci 17 oameni au fost răniţi, patru dintre care au murit pe patul de spital.

Totodată, pe dosar a fost vizată și administratoarea cafenelei „La Soacra”, Alina Iarîna, care a primit o pedeapsă mai blândă de la Curtea de Apel Chișinău încă în luna februarie 2017. Aceasta a fost condamnată la 3 ani și șase luni, în penitenciar de tip deschis. Judecătoria Chișinău (Centru) pronunțase pentru ea o sentință de 4 ani și o lună de detenție.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile