Logo Realitatea.md

Dosarul „Șor”. Procurorul general are un apartament în blocul în care locuiește familia lui Șor (VIDEO)

21 Februarie 2020, 10:07 // Societate

Procurorului general nu i se pare echitabilă pedeapsa de 7,5 ani de închisoare primită de Ilan Șor în dosarul fraudei bancare, dar odată ce sentința primei instanțe nu este definitivă, a dat de înțeles că are speranța că solicitarea procurorilor privind 19 ani de închisoare, cu suspendare de a ocupa funcții în domeniul bancar timp de 5 ani, va fi satisfăcută în instanța ierarhic superioară. Totodată, Alexandr Stoianoglo nu ascunde că are un apartament în blocul în care locuiește și familia condamnatului. El a adăugat însă că nu are vreo relație.

Din interviul acordat pentru ZdG.md:

— Dosarul lui Ilan Șor. Unul dintre dosarele sale este tărăgănat de mai mulți ani la Curtea de Apel Cahul. Ați luat cunoștință de această cauză penală?

— Știu că examinarea dosarului la CA Cahul durează de mai mult timp, din cauza expertizei economico-financiare judiciare, solicitate de avocați. Următoarea ședință a fost programată pentru 21 februarie, curent.

— Se tărăgănează examinarea, iar lumea acuză procuratura de asta, chiar dacă instituția nu e direct implicată în acest proces.

— Sarcina procurorilor este de a expedia dosarele în instanța de judecată și de a susține învinuirea.

— Vi se pare echitabilă pedeapsa de șapte ani și jumătate pronunțată de prima instanță?

— Cred că nu. Procurorii au solicitat în instanța de fond condamnarea, prin concurs de infracțiuni, la 19 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar timp de 5 ani. Verdictul primei instanțe nu este definitiv, procesul judiciar continuă.

— Știu că aveți apartament în același bloc cu Ilan Șor. L-ați cunoscut anterior? În ce relații erați?

— Eu am primit apartamentul în 2001, într-o casă unde a trăit tatăl lui Șor. Ilan era un copil. În ultimii câțiva ani, el nu a locuit în acea casă. Acolo trăiește mama sa, dar nu am văzut-o demult. Mă cunosc cu ei, dar nu am vreo relație. Mai mult, am vorbit cu tatăl lui, pe când era în viață. Tatăl său era un bărbat cu demnitate, cu principii. Eu nu pot să spun nimic rău despre persoana asta și nu cred că veți găsi pe cineva care ar putea vorbi de rău despre el.

— Dar fiul de unde a preluat aceste practici?

— Nu cred că procurorul general trebuie să comenteze aceste lucruri. Pe de altă parte, noi trebuie să clarificăm încă multe lucruri în dosarul Șor.

Amintim că azi are loc o nouă ședință de judecată în dosarul „Șor” la Curtea de Apel Cahul. Până acum, ședințele au fost amânate din cauza expertizei economico-financiare judiciare solicitate de avocați, care de altfel nu au prezentat actele necesare pentru a putea fi efectuată.

În același timp, Ilan Șor a fost pus sub învinuire în dosarul deschis pe 9 august 2019, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. El este învinuit de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat, dosarul fiind legat de frauda bancară. Cât privește concesionarea Aeroportului, el este învinuit de spălare de bani, abuz de serviciu și escrocherie. Acum, este în căutare internațională. Se presupune că se ascunde la baștină - în Israel.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9118 0.6867%
USD USD 18.0877 0.2389%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.1184 0.6599%
UAH UAH 0.6461 0.8743%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile