Logo Realitatea.md

Dosarul „tezelor de doctorat”! Presa a ajuns la un beneficiar - deputat: „Nu exclud că-mi vor ridica imunitatea”

10 Octombrie 2018, 14:03 // Politica

Cu o zi înainte, Procuratura Anticorupție anunța într-un comunicat de presă că decanul Facultății de Drept ar fi luat mai multe tranșe de bani pentru care urma să faciliteze susținere tezei de doctorat pentru două persoane.

Procuroriii nu dau nume, însă surse academice au declarat pentru Deschide.MD că acuzatorii de stat au căutat informații și documente despre teza deputatului PSRM, Adrian Lebedinschi.

Foto/ Facebook

Procuratura Anticorupție a refuzat să confirme sau să infirme acest lucru. Cu toate acestea, sursa citată a constat că, oficial, s-a spus că banii necuveniți pe care i-ar fi luat decanul Sergiu Brînza au fost încasați în luna august 2018 - perioada în care Lebedinschi se pregătea să devină doctor în drept, conducător științific fiindu-i nimeni altul decât avocatul Viorel Berliba (n.r. unul cei doi reținuți în dosar).

Cel puțin aceasta reiese dintr-o postare făcută de deputat, unde îi mulțumește și decanului Sergiu Brânză (n.r. al doilea reținut), care a condus Consiliul Științific. 

Adrian Lebendinschi a declarat, pentru aceeași sursă, că el nu este implicat în acțiuni de corupție, dar nu exclude că acțiunile procurorilor să fie îndreptate împotriva lui. Parlamentarul ia în calcul și faptul că, în viitorul apropiat, acuzatorii de stat vor merge în plenul Parlamentului și vor cere ridicarea imunității sale.

„În Republica Moldova deja nu mă mai miră nimic. Imediat cum am fost anunțat drept candidat la funcția de deputat pentru următorul mandat, s-au și început toate astea. Eu nu m-aș mira dacă mâine, poimâine, m-aș trezi în plenul Parlamentului cu ei cerând ridicarea imunității. Care-i logica să dau bani când ești la ultima etapă? Eu nu știu, nu am informații despre acest dosar, dar nu exclud să fie legat de numele meu”, a declarat acesta.

Realitatea.md amintește că decanul Facultății de drept al USM, Sergiu Brînza, și coordonatorul de doctorat, totodată și unul din avocații ex-premierului Vlad Filat, Viorel Berliba, au fost reținuți pentru 72 de ore. 

Decanul Facultății de drept a USM și avocatul, ambii vizați în perchezițiile PA+CNA, au fost reținuți

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile