Logo Realitatea.md

Dosarul „Bolboceanu”: Agentul Sașa pentru care colecta informații ex-deputatul acuzat de trădare ”trăiește” în sediul Ambasadei Rusiei în Moldova

04 Aprilie 2017, 14:57 // Societate

Alexandr Grudin sau așa-zisul „agentul Sașa” (n.r. ofițerul rus sub acoperire) pentru care colecta informații fostul deputat acuzat de trădare de patrie, Iurie Bolboceanu, nu se grăbește să părăsească Republica Moldova. Acesta se afla la sediul Ambasadei Rusiei, chiar dacă vicedirectorul SIS, Alexandru Balan, declara că trebuie să părăsească țara în scurt timp, scrie Deschide.md.

Colaj: Realitatea.md/ Foto: PCCOCS, First Transdnistrian Channel

Potrivit surselor Deschide.md, Federația Rusă ar refuza să-și retragă agentul, în pofida practicii serviciilor secrete din alte state. Prin urmare se așteaptă un demers oficial de la autoritățile moldovenești prin care să se ceară expulzarea lui. Se pare, însă, că Ministerul de Externe - responsabil de semnarea unei astfel de adresări, nu vrea să forțeze nota în acest sens pentru a nu tensiona și mai mult relațiile reci din ultima perioadă.

Anterior, contactată de redacția citată, acum o săptămână, ofițerul de presă al Ministerului de Externe, Ana Samson, a declarat că Ministerul, împreună cu instituțiile de resort, examinează cazul amănunțit și urmează să ia deciziile necesare ce vor fi făcute publice.

Totodată, alte surse avizate spun că aflarea în continuare a agentului sub acoperire pe teritoriul Republicii Moldova este un lucru cel puțin straniu: „De regulă, în astfel de cazuri MAEIE face o notă verbală către statul respectiv și spune că persoană dată nu este dorită pe teritoriul Republicii Moldova. După această notă, în cel mult 24 de ore sau 48 (în cazurile mai lejere) persoană părăsește țara. În cazul în care el a fost lăsat atâta timp pe teritoriul Republicii Moldova, este un lucru periculos pentru că el poate întreprinde măsuri de precauție pentru a nu fi deconspirate alte persoane cu care lucra”.

De altfel, potrivit normelor diplomatice, Ambasada Rusiei oferă protecție cetățenilor ruși, teritoriul său considerându-se teritoriul Federației Ruse.

Realitatea.md amintește că ex-deputatul Iurie Bolboceanu a fost reținut pe data de 17 martie într-un dosar pentru spionaj și trădare de patrie, fiind plasat ulterior în arest preventiv pentru 30 de zile.

În perioada octombrie 2016 până la 17 martie 2017, acesta a avut mai multe întâlniri și discuții cu agentul Sașa, o parte din convorbirile lor fiind făcute publice. Investigațiile efectuate au relevat faptul că primea însărcinări de a culege și de a transmite anumite informații.

Vezi și:

(foto/video) Iurie Bolboceanu, adus în fața magistraților la Curtea de Apel. Instanța i-a menținut arestul

Șalaru comentează reținerea lui Bolboceanu: ”Este doar vârful unui iceberg…”

S-a îmbolnăvit în timpul audierilor! Fostul deputat Iurie Bolboceanu, reținut pentru spionaj și trădare de patrie, a acuzat dureri de inimă

IMAGINI FOTO de la reținerea lui Iurie Bolboceanu. Descifrarea unei convorbiri dintre fostul deputat și agentul „Sașa”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile