Logo Realitatea.md

Dosarul SA „Gemenii”: Moldova obligată să plătească milioane de euro într-un anumit termen

18 Februarie 2020, 13:17 // Societate

CEDO s-a expus privind daunele în dosarul SA „Gemenii”. Asta se întâmplă la 14 ani de când a fost depusă cererea la Curte. Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească până pe data de 18 mai curent o sumă de milioane de euro în calitate de venit ratat; să restituie clădirea, adică circa jumătate din centrul comercial și terenul luat de la reclamanții „Ojog și alții”.

Foto: mold-street.com

(Click pentru a mări imaginea)

„Dosarul se referă la admiterea abuzivă a unei revizuiri cu 15 ani în urmă. Interesant in acest dosar este faptul că statul trebuie să plătească milioane de euro pentru litigiile dintre privati, adică nu ar fi plătit nimic dacă judecătorii nu ar fi dat-o cu hoistea in gard. Apropo, admiterea revizuirii a avut loc după ce CEDO a inceput sa condamne Moldova pentru casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile. Nu cred că judecătorii nu își dădeau seama ce au făcut! Interesant este dacă cineva va răspunde material pentru acest prejudiciu”, a scris Vladislav Gribincea de la Centrul de resurse juridice.

Acesta a mai dezvăluit că se vehiculează că anumite persoane de la Chișinău și Kiev, care se aflau în spatele schemei infracționale prin care proprietarii au fost evacuați în baza unui dosar penal deschis și clasat până ca revizuirea să fie admisă.

Amintim că acele anumite persoane de la Chișinău și Kiev ar fi Vlad Plahotniuc și, respectiv, Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei. Asta pentru că acționar era OTIV Prime Real Estate B.V - 47,86%, în spatele căruia mereu s-a spus că stă nimeni altul decât fostul lider PDM. Alt acţionar important, cu o cotă de 47,86%, era firma Geomold SRL, despre care presa ucraineană scria că aparţine miliardarului ucrainean Poroşenko. 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4666 0.8093%
USD USD 17.1944 0.2542%
RUB RUB 0.2265 0.8011%
RON RON 4.1989 0.7873%
UAH UAH 0.6058 -0.0989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile