Logo Realitatea.md

Două ședințe de Parlament într-o singură zi, pentru un vot al unui proiect de lege, care punea în pericol anularea în întregime a acestuia

11 Septembrie 2020, 17:19 // Politica

Deputații vor reexamina  proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și Legii cu privire la protecția socială suplimentară  a unor categorii de populație, după ce inițial proiectul a fost supus votării și nu a întrunit numărul necesar de voturi, fapt ce a dus la convocarea unei noi ședințe tot astăzi, după încheierea cele începute de dimineață.

Foto Simbol

Partidele de opoziție nu au votat proiectul propus, iar majoritatea a întrunit doar 51 de voturi, pentru lectura a doua, fapt ce automat a dus la anularea proiectului de lege în întregime. Opoziția s-a opus votării din cauza că majoritatea parlamentară nu a acceptat un amendament la proiectul de lege propus de deputata Stela Macari.

După votul acordat și închiderea ședinței Parlamentului, Zinaida Greceanîi a întrunit într-o ședință Biroul permanent pentru a convoca o nouă ședință în vederea remedierii situației, întrucât proiectul risca să fie anulat în toatalitate, cu posibilitatea de a fi propus din nou pe masa deputaților abia într-o nouă ședință plenară.

În acest sens, a fost convocată a doua ședință a Parlamentului pentru ziua de astazi, unde deputații au decis și au votat pentru anularea votării proiectului respectiv din cadrul ședinței plenare precedente și remiterea acestuia în comisia de profil spre reexaminare.

Pentru votarea anulării votului au votat doar 54 de deputați, PAS și Pro Moldova nu au votat, calificând că nu există în Regulamentul Parlamentului o asemenea prevedere și juridic nu ar fi posibil, iar Partidul „Șor” au votat. Platforma DA au boicotat această ședință și nu au participat.

Amintim că proiectul prevede majorarea până la 500 de lei a cuantumului alocației lunare de stat soților supraviețuitori ai participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace, căzuți la datorie, sau ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl decedați, sau ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate.

Proiectul a fost elaborat de Guvern și comasat cu alte două proiecte de Lege, asemănătoare, înaintate de deputați.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile