Logo Realitatea.md

Două surori, impuse să facă așezări în pielea goală în fața polițiștilor, pe 7 aprilie 2009, au primit dreptate la CEDO

05 Noiembrie 2018, 22:59 // Societate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publică hotărârea în cauza a două tinere din Republica Moldova, care au spus că au fost forțate să se dezbrace complet de haine și să facă așezări în fața ofițerilor de poliție în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Astfel, CEDO a constatat violarea Articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a acordat reclamantelor 16.500 euro cu titlu de prejudiciu moral, precum și costuri și cheltuieli.

FOTO: realitatea.md

Istoria celor două surori

Reclamantele sunt două surori, O.R. și L.R., cu vârste de 31 și, respectiv, 39 de ani, care au solicitat anonimatul.

Calvarul a început pe 7 aprilie 2009, în jurul orei 23.10, când tinerele se întorceau de la Chișinău spre satul unde locuiau. Microbuzul în care se aflau a fost oprit de către persoane mascate și înarmate. Persoanele în cauză i-au ordonat șoferului să conducă microbuzul la Comisariatul general de Poliție, unde reclamantelor, precum și altor pasageri, le-a fost ordonat să stea cu mâinile după cap.

Înainte de a intra în izolatorul de detenție, reclamantele au trecut printr-un birou în care cinci polițiști au înregistrat arestarea lor. Reclamantelor și altor femei deținute le-a fost ordonat să stea cu fața nemișcată spre perete.

La un moment dat, un polițist le-a ordonat să se dezbrace. După ce și-au scos doar o parte din haine, acesta le-a strigat să se dezbrace complet. Reclamantele au fost obligate să facă așezări fiind dezbrăcate, iar între timp, ofițerii de poliție se uitau și râdeau. În acel moment, ușa era parțial deschisă, iar  M.T. (o femeie polițistă) a numit-o pe prima reclamantă prostituată.

Reclamantele, împreună cu alte cinci femei, au fost plasate într-o celulă unde s-au aflat până la 9 aprilie 2009. Nu li s-a acordat hrană și nu au fost lăsate să comunice cu nimeni dinafara izolatorului de detenție.

Decizia CEDO

Instanţele naţionale au stabilit că ambii ofiţeri au fost prezenţi în încăperea unde li s-a ordonat reclamantelor să se dezbrace. Ei au considerat atare acţiuni ilegale şi în particular indiferenţa faţă de ceea ce a constituit maltratare psihologică.

Drept rezultat, instanțele au condamnat ambii ofițeri la cinci ani de detenție, cu suspendare. În opinia Curții, această situație nu va preveni viitoarele situații de acest fel din partea poliției.

Pe durata procedurilor, ofiţerii de poliţie nu au fost suspendaţi din funcție.

Reclamantele au cerut 22.000 euro fiecare, cu titlu de prejudiciu moral şi 9.183 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. În final, Curtea a acordat reclamantelor 7.500 euro fiecăreia, cu titlu de prejudiciu moral şi 1.500 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Mai multă informație despre acest caz găsiți pe site-ul Asociației ”Juriștii pentru Drepturile omului”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4835 -0.3937%
USD USD 17.1381 -0.1096%
RUB RUB 0.2580 0.0000%
RON RON 4.1314 -0.9542%
UAH UAH 0.6131 0.1634%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile