Logo Realitatea.md

Dovada lucrurilor știute: Cum Kremlinul influențează agenda politică din Moldova. Candidații la prezidențiale în hârtiile generalului Cernov

19 Octombrie 2020, 16:22 // Politica

Centrul „Dossier” din Rusia a publicat o amplă investigație despre modul în care Kremlinul se implică, influențează și creează agenda politică din Moldova. Chiar dacă informațiile nu sunt tocmai noi și cunoscute la anumite niveluri de la Chișinău, investigația face o sistematizare a curatorilor ruși ai politicienilor moldoveni, cine sunt cei care lucrează în „departamentul moldovenesc” al Kremlinului care urmăresc politicienii moldoveni și modalitățile în care aceștia influențează mersul lucrurilor la Chișinău, Comrat și Tiraspol.

foto: dossier.center

Investigația „Dossier” a fost realizată în baza documentelor de serviciu obținute din cadrul secretariatului generalului Serviciului de Informații Externe (SVR) Vladimir Cernov, care este conducăorul Direcției președintelui privind relațiile interregionale și culturale cu țările străine, creată în 2005.

Candidații la prezidențiale în hârtiile generalului rus Cernov

Astfel, „hârtiile generalului Cernov” indică asupra fatului că încă acum câțiva ani pe numele unor candidați la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie au fost create filere cu infiormații despre activitatea acestora. Asemenea „dosare” au fost întocmite în privința candidaților Maia Sandu, Renato Usatîi, Andrei Năstase și Igor Dodon.

Spre exemeplu, candidatul PAS, Maia Sandu, este descrisă ca fiind „de orientare deschis pro-occidentală, cu strânse legături cu V. Filat și o politică desfășurată de românizare a instituțiilor de învățământ”. Renato Usatîi, candidatul „Partidului Nostru” la alegeri, „pledează consecvent pentru strânse legături economice, politice, culturale, spirituale și umanitare cu Rusia” și „este gata pentru o colaborare constructivă cu partea rusă”.

O fișă aparte pe numele candidatului Platformei DA la prezidențiale, Andrei Năstase, nu a fost descoperită, însă în arhivele generalului Cernov a fost găsit un raport detaliat cu privire la dezbaterile televizate între acesta și candidatul PSRM la funcția de primar general Ion Ceban. „A. Năstase este mai încordat, sinchisit, vorbește pe un ton ascuțit și agresiv, mereu recurge la lozinci politice. În același timp, se observă că, în timpul campaniei a prins la curaj și se zbate să câștige”. „A. Năstase este fixat pe retorica antiplahotniucistă, care este esența campaniei sale. Pe planul conținutului, acesta este absolut gol”, este descris candidatul PPDA în raportul primit de generalul Cernov.

Cât ține de actualul președinte Igor Dodon, prima fișă pe numele acestuia datează încă din anul 2014. Despre acesta se menționează că „în cercurile politice din Moldova I. Dodon are reputația unui politician nesigur (n.r. pe care nu te poți baza), care pune interesele și ambițiile sale mai presus de tot”.

„Din câte se pare, această caracteristică a fost pe placul curatorilor de la Moscova și „nesigurul” Dodon a fost luat sub tutelă: anual colaboratorii „departamentului moldovenesc” întocmesc pentru conducere rapoarte detaliate despre activitatea acestuia. Ultimul raport, seamănă mai mult cu lista „faptelor bune ale lui Dodon”, a fost pregătit în decembrie 2019”, scrie „Dossier”.

Vedeți și: Cine sunt polit-tehnologii ruși desantați la Chișinău pentru campania lui Igor Dodon

În pofida declarațiilor privind păstrarea bunelor relații și cu Estul, și cu Vestul, „hârtiile generalului Cernov” indică asupra faptului că Igoe Dodon și apropiații săi sunt sub influența Kremlinului. Mai ales în ceea ce ține de pașii din domeniul politicii externe ai președintelui. Astfel, în februarie 2019, cu trei zile înainte de Conferința de securitate de la Munchen, Igor Dodon i-a transmis generalului Cernov prin intermediul ambasadorului rus în Moldova, Oleg Vasnețov, textul discursului său și prezentarea proiectului de măsuri pentru reglementarea conflictului transnistrean și dezvoltarea concomitentă a colaborării cu Vestul și cu Rusia.

Pe lângă candidații la prezidențiale, curatorii de la Kremlin au întocmit „fișiere personalizate” pe numele unor miniștri, deputați, primari și activiști civici. Astfel, într-o listă intitulată „conturi pentru urmărit” au fost incluse numele a 12 politicieni de la Chișinău și 10 din autonomia găgăuză. Printre aceștia „PSRM” - Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Eduard Smirnov, Ion Ceban, Andrei Neguța, Fodor Gagauz, Vlad Batrîncea, Alla Dolință, Vladimir Țurcan și Bogdan Țîrdea; „Găgăuzia” - Irina Vlah, Serghei Buzadji, Serghei Cimpoieș, Oleg Garizan, Valerii Ianioglo, Dmitrii Constantinov, Nicolai Dudoglo, Dmitrii Croitor, Alexandr Stoianoglo și Mihail Formuzal; precum și „alți politicieni moldoveni” - Mark Tkaciuk și Renato Usatîi.

La fel, sunt monitorizate strict publicațiile jurnaliștilor, bloggerilor, unor canale populare de Telegram și postări pe rețelele se socializare ale unor cetățeni.

Informația colectată este analizată, iar ulterior inclusă în rapoarte și informațiile operative pentru conducere.

Va urma

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile