Logo Realitatea.md

Dovada lucrurilor știute: „Departamentul moldovenesc” de la Moscova și „piramida” lui Maslov în Moldova

20 Octombrie 2020, 10:48 // Politica

Centrul „Dossier” din Rusia a publicat o amplă investigație despre modul în care Kremlinul se implică, influențează și creează agenda politică din Moldova. Chiar dacă informațiile nu sunt tocmai noi și cunoscute la anumite niveluri de la Chișinău, investigația face o sistematizare a curatorilor ruși ai politicienilor moldoveni, cine sunt cei care lucrează în „departamentul moldovenesc” al Kremlinului care urmăresc politicienii moldoveni și modalitățile în care aceștia influențează mersul lucrurilor la Chișinău, Comrat și Tiraspol.

colaj: realitatea.md

Investigația „Dossier” a fost realizată în baza documentelor de serviciu obținute din cadrul secretariatului generalului Serviciului de Informații Externe (SVR) Vladimir Cernov, care este conducăorul Direcției președintelui privind relațiile interregionale și culturale cu țările străine, creată în 2005.

Adjunctul lui Cernov Igor Maslov - curatorul principal pe Moldova

Din informațiile obținute de pe un telefon mobil care i-a aparținut lui Igor Dodon până în 2017 s-a aflat că acesta sună periodic pe două numere de telefon din Moscova care s-au dovedit a fi ale principalului curator pe Moldova, Igor Maslov, adjunctul generalului Vladimir Cernov.

Maslov este originar din Sankt-Petersburg, iar anterior a activat sub acoperire diplomatică în mai multe țări europene. Pe lângă Moldova, acesta supraveghează și câțiva agenți de influență în Ucraina, Belarus și Țările Baltice.

Raportările lui Maslov ajung pe masa generalului Smirnov, care la rândul său le trimite în oficiul SVR (n.r. Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse) și adjunctului administrației președintelui rus, Dmitri Kozak.

„Departamentul moldovenesc”

În subordinea colonelului Igor Maslov în „departamentul moldovenesc” activează Vasilii Kașirin, Alexei Negodov, Andrei Rusakov și Svetlana Voronina.

Vasilii Kașirin este absolvent al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moscova (MGU). În octombrie 2014, acesta a fost reținut pe aeroportul din Chișinău și trimis înapoi în Rusia. Acesta avea asupra sa două pașapoarte - rusesc și „transnistrean”.

Potrivit hârtiilor din arhiva generalului Cernov, începând cu anul 2013, un oarecare „Igor din Chișinău” îi raporta permanent lui Kașirin despre situația politică din Moldova. Astfel, Igor l-a informat pe Kașirin despre excluderea lui Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco și Ivan Muntean din Partidul Comuniștilor cu o zi înainte de plenara formațiunii.

„În opinia lui Igor, cu care e greu să nu fii de acord, aceasta va însemna dezbinarea definitivă a aripei proruse din cadrul formațiunii și trecerea partidului sub influența lui Plahiș. Igor a rugat să transmit de urgență această noutate la Mosova”, raporta Kașirin conducerii sale de la Moscova.

Este de menționat că dovadă a faptului că „Igor de la Chișinău” este actualul președinte Igor Dodon nu există.

Vedeți și: Dovada lucrurilor știute: Cum Kremlinul influențează agenda politică din Moldova. Candidații la prezidențiale în hârtiile generalului Cernov

Un alt angajat al „departamentului moldovenesc” este Alexei Negodov, fiul generalului FSB Nikolai Negodov. Potrivit „Dossier” una din fișele personale pregătite de acesta este cea a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari. Acesta îl descrie drept „unul din cei mai apropiați oameni ai lui V. Plahotniuc și, potrivit presei române, este multimilionar”.

Andrei Rusakov este fiul ofițerului KGB Evghenii Rusakov, care a lucrat în perioada sovietică în SUA și Japonia sub acoperirea de corespondent al ziarului „Pravda”. Rusakov junior a absolvit școala din reprezentanței URSS pe lângă ONU, după care a făcut armate, iar apoi a absolvit Facultatea de Jurnalism a MGU și Academia diplomatică a Ministerului rus de Exerne. Potrivit documentelor, Rusakov ține legătura operativă cu funcționari din Transnistria și Găgăuzia.

Printre subalternii lui Maslov este și Svetlana Voronina (Tișina) care, împreună cu Kașirin și Rusakov participă la pregătirea declarațiilor politice pentru Duma de Stat. Spre exemplu, în 2017, aceasta a participat la elaborarea proiectului declarației Dumei de Stat „Cu privire la tendințele negative în dezvoltarea situației din jurul Transnistriei în legătură cu acțiunile Guvernului Republicii Moldova și autoritățile Ucrainei”. Documentul a fost expediat speakerului Dumei de Stat Veaceslav Volodin, iar la ședința plenară 386 de deputați au votat în unanimitate pentru adoptarea acestuia.

Potrivit „Dossier” soțul Svetlanei Voronina, Evghenii, este originar din Moldova și este angajatul unei companii care comercializează computere și programe. Printre clienții companiei au fost și „Gazprom”, „Rosnefti”, Centrul de ocrotire a informației și legăturii speciale al FSB și Ministerului Apărării.

Vedeți și: Cine sunt polit-tehnologii ruși desantați la Chișinău pentru campania lui Igor Dodon

Citeste tot despre: Igor Dodon, kremlin, Republica Moldova, Rusia
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile