Logo Realitatea.md

Dovada lucrurilor știute: Instrumentele „soft power” utilizate de agenții Kremlinului în Moldova

20 Octombrie 2020, 13:03 // Politica

Centrul „Dossier” din Rusia a publicat o amplă investigație despre modul în care Kremlinul se implică, influențează și creează agenda politică din Moldova. Chiar dacă informațiile nu sunt tocmai noi și cunoscute la anumite niveluri de la Chișinău, investigația face o sistematizare a curatorilor ruși ai politicienilor moldoveni, cine sunt cei care lucrează în „departamentul moldovenesc” al Kremlinului care urmăresc politicienii moldoveni și modalitățile în care aceștia influențează mersul lucrurilor la Chișinău, Comrat și Tiraspol. În această parte vorbim despre instrumentele „soft power” utilizate de Rusia în Moldova, mai ales după schimbarea puterii în 2019.

foto: foreignpolicy.ru

„Demontarea regimului oligarhic al lui V. Plahotniuc din 2019 și venirea la putere a Guvernului „tehnocrat” al lui I. Chicu, deschis pentru colaborarea cu Rusia”, au creat condiții favorabile pentru dezvoltarea relațiilor moldo-ruse. În situația creată, o importanță majoră pentru politica externă a Rusiei în regiune au așa-numitele instrumente ale „puterii subtile” („soft power”), îndreptate spre atingerea de către țara-subiect a rezultatelor așteptate prin atracția sa pentru țara-obiect, nu printr-o obligare militară sau financiară”.

Este o parte a unei note metodologice pentru Moldova elaborată de cercetătorul superior al Academiei militare a Statului Major al Federației Ruse Oleg Alpeev. Documentul a fost intitulat „Perspectivele utilizării de către Federația Rusă a „puterii subtile” în privința Republicii Moldova”, fiind, de asemenea, parte a hârtiilor generalului rus Vladimir Cernov, în baza cărora a fost realizată investigația „Dossier”.

Vedeți și: Dovada lucrurilor știute: Cum Kremlinul influențează agenda politică din Moldova. Candidații la prezidențiale în hârtiile generalului Cernov

Nota metodologică include și recomandări detaliate în privința antrenării cetățenilor moldoveni care au absolvit facultatea în Rusia:

„După cum arată practica, cetățenii Moldovei - absolvenți ai universităților rusești nu se implică activ în viața social-politică a țării. În legătură cu aceasta, este oportun de a recomanda crearea unui sistem de evidență a cetățenilor moldoveni care au obținut studii superioare în Rusia, monitorizarea activității acestora după revenirea la baștină, analizarea perspectivelor de atragere a acestora spre activitarea în diverse ONG-uri pro-ruse în Moldova”, se mai arată în document.

Instrumentele „soft power” în Găgăuzia

Judecând după aceleași foi ale generalului Cernov, instrumentele „soft power” sunt demult deja implementate în autonomia găgăuză a Moldovei. Printre fișele personale a funcționarilor de la Comrat au fost descoperite și copii ale pașapoartelor președintelui raionului Comrat Ivan Topal, fostului președinte al Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov, președintelui Fondului inițiativelor strategice Vitalii Chiurcciu și fostului bașcan găgăuz Mihail Formuzal.

Pe lângă asta, în arhiva Departamentului privind relațiile cu țările vecine sunt păstrate rapoarte ale unor discuții informale cu deputați din Găgăuzia în care aceștia oferă Moscovei asigurări de prietenie și solicită susținere în lupta cu concurenții la alegerile de diferit nivel.

Spre exemplu, s-a dovedit că încă în 2015, în ajunul alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, curatorii din Moscova i-au ajutat Irinei Vlah în campania electorală: au pregătit textele discursurilor în fața alegătorilor și i-au inventat lozincile electorale.

Tot în administrația de la Kremlin au fost scrise și unele teze și slogane ale acțiunilor de protest desfășurate la Comrat. Astfel, pe 2 aprilie 2016 în capitala găgăuză a fost organizat un marș de protest „împotriva românizării Moldovei”. Acțiunea a avut loc ca răspuns unui marș unionist organizat în ajun la Chișinău. Președintele de atunci al PSRM, deputatul socialist Igor Dodon, a participat la marșul din Comrat, declarând că „doar grație unor asemenea cetățeni ca cei din Găgăuzia, planurile unioniștilor nu sunt realizate”.

Ulterior, în hârtiile generalului Cernov a fost descoperit un document intitulat „Teze și slogane pentru evenimentul din 2 aprilie din Comrat”. Autorii documentului s-au dovedit a fi aceeași angajați ai „departamentului moldovenesc” Andrei Rusakov și Svetlana Voronina.

Vedeți și: Dovada lucrurilor știute: „Departamentul moldovenesc” de la Moscova și „piramida” lui Maslov în Moldova

Citeste tot despre: kremlin, Republica Moldova, Rusia, soft
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.0000%
USD USD 17.5751 0.0000%
RUB RUB 0.2386 0.0000%
RON RON 4.3335 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile