Logo Realitatea.md

Dragoș Turea povestește despre cei 10 ani în care a documentat „Grădina Sovietică”. Unde poate fi vizionat filmul la Chișinău

30 August 2019, 07:14 // Life

„Subiectul m-a ales pe mine, după ce bunica mi-a povestit despre experimentele secrete efectuate în agricultura Moldovei, în perioada sovietică”, povestește Dragoș Turea, regizorul din Moldova care, după zece ani de investigație intensă, lansează filmul „Grădina Sovietică”. Documentarul de lung-metraj a avut deja premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo. Deși premiera în Moldova va avea loc mai târziu, pe 14 septembrie, la inițiativa echipei Hai Moldova, îl puteți viziona într-o proiecție specială la IarmarEco.

Dragoș povestește că subiectul a devenit în timp o misiune de a afla adevărul despre experimentele nucleare din agricultura Moldovei sovietice. „Au fost 10 ani de investigații, timp în care am cercetat un subiect tabu, un subiect despre care nu s-a vorbit prea mult până acum. A fost greu să colectez elementele necesare pentru obținerea informației, a fost dificil să obțin acces la anumite locații cu titlu secret, după spusele autorităților. În unele cazuri, oamenii se lăsau convinși timp de doi ani de zile să vorbească la cameră despre ceea ce s-a întâmplat. În altele, așa cum a fost cel al unuia dintre inițiatorii acestor experimente în Moldova, am insistat șapte ani să vorbesc cu el, ca în final să refuze să ne ofere public informații”, spune regizorul.

Pentru documentarul de 76 de minute au lucrat două echipe mari. Dacă filmările propriu-zise au avut loc în Moldova, atunci post-producția s-a realizat la București. Proiectul este finanțat de patru entități, printre care Centrul național al cinematografiei din Moldova, Centrul național al cinematografiei din România, Societatea Română de Televiziune TVR, și un studio din București. Românii au înțeles importanța subiectului, povestește Dragoș. „În general, toată echipa a lucrat cu pasiune și răbdare, a simțit valoarea materialului.”

Premiera mondială la Sarajevo 

Filmul și-a avut premiera mondială pe 18 august, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo. Deși documentarul nu s-a ales cu vreun premiu, selecția pentru participarea în sine înseamnă foarte mult. „Am făcut proiectul vizibil, întrucât a stârnit discuții aprinse în cadrul dezbaterilor de după vizionare.”

„Noi nu acuzăm pe nimeni. Am lăsat oamenii să vorbească despre ce s-a întâmplat” 

Dragoș spune că unul dintre scopurile filmului este ca oamenii să se oprească pentru 76 de minute din rutina zilnică și să analizeze aceste experimente, care vor mai avea consecințe pentru încă mii de ani. „Această informație nu este destinată doar publicului din prezent, dar și generațiilor viitoare, întrucât o parte mare din deșeurile rămase în urma experimentelor urmează să fie transmise din generație în generație. Astfel, informația va deveni tot mai prețioasă, în timp.”

Mai înainte de IarmarEco, filmul va fi proiectat pe 10 septembrie la Moldox, festivalul de film documentar de la Cahul. La IarmarEco, care se va desfășura la Kentford, echipa Hai Moldova te invită să-l vizionezi sâmbătă, 14 septembrie, începând cu ora 19.00. „Mă bucură mult colaborarea cu Hai Moldova. Oamenii trebuie să cunoască această informație, mai ales cei implicați în agricultură, este un subiect pe care trebuie să-l răspândim cât mai mult.”

Avanpremiera documentarului este un eveniment desfășurat în cadrul campaniei Moldova #faradeseuri, organizată de EcoVisio cu suportul Facilității de Asistență Tehnică a Fondului Green for Growth (GGF TAF) și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Energy.

Detalii despre eveniment puteți afla pe pagina de Facebook a acestuia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață