Logo Realitatea.md

Drama bolnavilor de la Oncologic, pe vreme de pandemie: „Până nu le bagi ceva în buzunar, nu se uită nimeni la tine”

14 Ianuarie 2021, 08:20 // Societate

La Institutul Oncologic din capitală nu se vorbește despre Covid-19, nici despre sărbători, nici despre politică. Doar la intrare, un bărbat îți măsoară febra și îți stropește mâinile cu dezinfectant de la distanța de un metru. În rest, covid parcă nici nu există. La registratură stau în rând zeci de oameni cu frunțile încrețite, cu ochii triști, care abia se zăresc de după măști. Îngândurați, aceștia răscolesc prin genți, răsfoiesc cartelele medicale, rezultatele analizelor și se uită disperați la femeia care de după fereastra ghișeului îi anunță că programări la unii medicii sunt abia în luna februarie sau martie. Carolina Chirilescu a realizat pentru Jurnal.md un reportaj despre drama bolnavilor de la Oncologic, pe vreme de pandemie.

Realitatea.md a selectat o istorie din materialul amplu al colegilor.

  • „Până nu le bagi ceva în buzunar, nu se uită nimeni la tine. N-ai bani - ești prost sau chiar mort”

Moș Ion a venit de la Drochia doar ca să afle că va fi internat pe 3 februarie și până atunci trebuie să aibă mai multe analize efectuate și desigur testul Covid. Bărbatul de vreo doi ani luptă cu o inflamație pe nas care trebuie eliminată.

„Pe mine drăcăria asta de pe nas nu mă supără, dar iaca doctorii zic că trebuie „udalită” (n.r. extirpată). Mi-au zis că mă vor interna pe 3 februarie, să mă duc acasă să fac analize, testul Covid care costă vreo 800 de lei și apoi să vin aici. Iar pe drumuri, iar bani, dar mie îmi trebuie la vârsta mea...”, spune bărbatul care dă din mână și se îndreaptă spre poartă la ieșire.

Din aceeași direcție un grup de oameni care se aud de departe mă întreabă: „где отделение госпитализации” (tr. unde se află secția de internare), la care eu le răspund că nu știu. O altă femeie, vorbitoare de rusă, le explică. „Mergem la „aperație” (n.r. operație)”, exclamă cineva dintre ei și grupul se îndreaptă către spital.

Pe ușa de la intrare este afișat un număr de telefon la care oamenii pot suna pentru a-și chema rudele. O femeie care spune că așteaptă de vreo oră și jumătate zice cu glas tare: „Până nu le bagi ceva în buzunar, nu se uită nimeni la tine. N-ai bani - ești prost sau chiar mort”, oftează femeia, la care o altă doamnă de alături o susține dând din cap.

În fața Institutului Oncologic stă un brad împodobit de toată frumusețea, doar că nimeni nu-l bagă în seamă. Oamenii trec pe lângă el pasivi, unii poate nici nu-l observă. Acesta este admirat doar de bolnavii care îl privesc de la geamurile camerelor de spital, în așteptarea unei minuni - cea de a scăpa de cancer, de a părăsi spitalul sănătoși și cu dorința de a nu-i mai călca vreodată pragul.

Conform datelor furnizate de către Biroul Național de Statistică, anual mii de pacienți sunt diagnosticați cu diferite tipuri de cancer. La 1 ianuarie 2018, au fost înregistrate peste 52 de mii de persoane bolnave de cancer și tot în acel an peste 6 mii de oameni au decedat din cauza cancerului.

Citeste tot despre: drama, Institutul Oncologic
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile