Logo Realitatea.md

Drama unei familii de moldoveni! Au venit acasă din Germania la nunta fiului mai mare, dar și-au înmormântat băiatul mai mic

04 Septembrie 2018, 21:37 // Societate

Părinții unui băiat de 12 ani, care a decedat zilele trecute la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, acuză medicii de neglijență și că s-ar face vinovați de moartea fiului lor. Adolescentul s-a stins din viață în noaptea de 29 august. Oficial, medicii susțin că băiatul suferea de o boală genetică, incompatibilă cu viață. Părinții însă nu sunt de acord cu aceste concluzii și spun că medicii încearcă să mușamalizeze acest caz.

Foto simbol

Familia Botnaru e stablită în Germania de jumătate de an. Aceștia au venit în țară pe o perioadă scurtă, la nunta fiului lor mai mare, care urma să aibă loc pe 7 septembrie, scrie Crimemoldova.com.

Marius Botnaru a venit la spital împreună cu tatăl său la 23 august, cu două zile înainte de a începe marea vacanță oferită bugetarilor de către Guvern. Copilul suferea de pancreatită cronică și se trata la profesorul Ion Mihu, doctor habilitat în medicină, scrie sursa citată.

Băiatul respecta un regim special, nu consuma anumite produse. Medicul ne-a dat asigurări că odată cu vârsta, maladia urma să dispară. În ziua respectivă, Marius a mâncat câțiva cartofi fri și a vomitat. Ca să nu apară vreo complicație, ne-am dus imediat la profesorul Mihu. Casa noastră este în apropiere de Centrul Mamei și Copilului”, spune Marin Botnaru, tatăl băiatului. 

Din spusele tatălui, medicul i-a prescris perfuzii timp de trei zile, apoi a plecat în România. Băiatului i s-a făcut o singură analiză de urină, în ziua când a fost internat, care arăta că totul este bine.

Ulterior, părinții și-au luat copilul acasă, însă starea lui de sănătate s-a agravat. Aceștia i-au dat o jumătate de pastilă de Diazepam, la indicația lui Ion Mihu, iar pentru că băiatului continua să-i fie rău, l-au dus din nou la IMC.

Aici, medicul de gardă s-a dat cu părerea că băiatul are nevoie de o intervenție chirugicală, dar după ce i-au fost făcute investigații ale organelor interne: inimă, ficat, rinichi, pancreas, s-a constat că nimic nu era afectat.

Foto: Crimemoldova.com

La trei zile de la prima internare, băiatul fost pus în secția de reanimare și a intrat în comă. Între timp, asistentele medicale continuau să-i administreze perfuzii, precum a indicat medicul.

Tatăl băiatului a cerut să i se permită să-l ducă la tratament în Germania sau în România, dar i s-a refuzat.

Mai mult, părinții au fost nevoiți să apeleze la clinici private din Moldova și din România pentru a-i face băiatului analize. Rezultatul analizelor a fost unul alarmant. Concentrația de amoniac în sânge depășea de sute de ori limitele normale, nivelul de glucoză era de cinci ori mai înalt, iar rezultatele analizei de urină au arătat că rinichii nu mai funcționau, scrie sursa citată.

Potrivit certificatului eliberat de Centrul de medicină legală din Chișinău, decesul a parvenit în urma unui „stop cardiac de etimologie necunoscută”. Totodată, Ana Oglindă, șefa secției de reanimare unde a fost internat Marius, susțne că băiatul a murit de leucinoză, o boală genetică foarte rară. Totuși, părinții spun însă că nimeni din familie nu a suferit de o asemenea maladie. 

O concluzie finală asupra cauzei decesului ar urma să fie făcută peste trei săptămâni.

Citește articolul în întregime pe Crimemoldova.com.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile