Logo Realitatea.md

Dreptul consumatorilor la informare cu privire la produsele alimentare va fi garantat prin lege

12 Septembrie 2016, 17:59 // Economie

Proiectul de Lege privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare a fost supus dezbaterilor publice în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Scopul proiectului constă în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății consumatorilor și garantarea dreptului acestora la informare.

Foto: maia.gov.md

La dezbateri au fost invitaţi reprezentanţii Ministerului Economiei, Ministerului Sănătății, Ministerului Justiţiei, Centrului Național Anticorupție, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, S.A ”Bucuria”, ÎS ”Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare”, Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produselor Lactate”Lapte” precum și ai Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de fructe.

În cadrul dezbaterilor s-a discutat opțiunea de a include sau exclude ”data fabricării” în lista mențiunilor obligatorii referitoare la produselor alimentare. De asemenea, s-a exclus din textul proiectului alineatul care interzice aplicarea pe ambalaj sau etichetă a autoadezivelor pentru a nu duce în eroare consumatorul și pentru a se evita dubla informare. Astfel, s-a optat pentru ca eticheta să fie atașată de către producător.

Totodată, s-a analizat tabelul de divergențe la care s-a expus fiecare autoritate publică în parte. În urma argumentării detaliate a opiniei autorului proiectului, la unele obiecții autoritățile s-au conformat, altele s-au acceptat și s-a operat cu modificările necesare în contextul documentului.

Mențiunile indicate pe etichete trebuie să asigure informații corespunzătoare privind produsele alimentare destinate consumului uman.

Rezultatele scontate ca urmare a implementării proiectului de Lege supus consultării publice vor fi interzicerea utilizării informațiilor care ar induce consumatorul în eroare, în special în ceea ce privește caracteristicile produselor alimentare, efectele sau proprietățile produselor alimentare sau atribuirea de virtuți medicinale produselor alimentare.

Impactul estimat al proiectului constă în faptul că va fi creat unui cadru legislativ univoc şi coerent privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, se va realiza corespunderea produselor alimentare autohtone și importate regulilor de etichetare, echivalente celor comunitare și se vor responsabiliza operatorii din businessul alimentar privind prezentarea informației despre produsele alimentare plasate pe piață.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)