Logo Realitatea.md

Drumul parcurs de TIR-ul în care au fost găsite cutii cu milioane de euro de vameșii de la Leușeni

24 Aprilie 2020, 15:29 // Societate

Au apărut noi detalii despre contraversata captură de 1.590.660 de euro depistată de vameșii de la Leușeni în cabina unui TIR, care intra în R.Moldova în sâmbăta Paștelui. Deschide.md a reușit să afle când autotrenul a părăsit ultima dată frontiera, dar și traseul pe care l-ar fi parcurs.

Așa cum relata sursa citată anterior, este vorba despre un TIR de model Mercedes Actros, înregistrat în R.Moldova cu numerele DES 991, ce aparține companiei Disofi-Trans SRL. La volanul vehiculului se afla V. Gurschi, un șofer în vârstă de 36 de ani. 

Surse apropiate anchetei au comunicat că, ultima dată, Mercedes-ul a ieșit din R.Moldova pe 4 aprilie, fiind încărcat cu sticle cu vin de la Purcari pe care le-a transportat la București.

Din capitala României, TIR-ul a ținut drumul spre Galați, de unde ar fi preluat o încărcătură de fier de la fabrica de minerit și metal ArcelorMittal, iar în data de 8 aprilie s-ar fi deplasat spre orașul Brno, din Cehia, unde a ajuns peste șase zile, adică pe 14 aprilie.

Sursele mai spun că, după ce șoferul autocamionului nu a mai primit nicio solicitare de transportare, a pornit fără încăcătură spre R.Moldova. Pe 18 aprilie, în jurul orei 10:30, acesta a ajuns la Leușeni, acolo unde vameșii i-au și descoperit banii în valoare de 1.590.660 de euro.

Contactat telefonic, Ion Caracuian, șeful PCCOCS, nu a putut să confirme informația, însă a precizat că dispozitivul special care înregistrează traseul parcurs de TIR a fost supus unei expertize. Mai mult, susține că oamenii legii au deschis un dosar penal pentru tentativa de contrabandă a bunurilor, valoarea carora depășește 200 salarii medii lunare pe economie prognozate, iar procurorii au desfășurat mai multe măsuri speciale de investigații, inclusiv descinderi pe mai multe adrese. A evitat să spună numărul exact al perchezițiilor, adresele unde au avut loc, dar și persoanele care au fost vizate.

În prezent, în acest dosar figurează doar șoferul TIR-ului. Procurorii au contestat hotărârea primei instanțe de plasare a acestuia în arest la domiciliu. Îl vor în arest preventiv.

Rezultatele expertizei bancnotelor urmează să fie gata săptămâna viitoare. Totodată, șeful PCCOCS a mai adăugat că urmează să fie luată legătura cu autoritățile de peste Prut, iar ulterior să fie creat un grup comun de anchetă pentru elucidarea cazului.

CITEȘTE ȘI:

Noi detalii despre cei peste 1,5 milioane de euro, depistați de vameși. Cui i-ar aparține camionul și banii?

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.4579%
USD USD 17.4521 0.2130%
RUB RUB 0.2364 -0.1267%
RON RON 4.3476 0.4482%
UAH UAH 0.6167 0.0324%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile