Logo Realitatea.md

Duma de Stat a Federației Ruse pregătește o declarație cu privire la Transnistria. Ce prevede aceasta

04 Iulie 2017, 22:04 // Societate

Consiliul Dumei de Stat intenționează să dezbată proiectul în legătură cu Declarația Dumei de Stat „Cu privire la tendințele negative în evoluția situației în jurul Transnistriei ca urmare a acțiunilor autorităților din Republica Moldova și Ucraina”, cu scopul de a-l include pe ordinea de zi pentru următoarea ședință plenară, anunță Парламентская газета.

Foto: ТВ Центр

Acesta a fost elaborat de Comisia pentru afaceri CSI și integrare euroasiatică. În document, se menționează că Duma de Stat constată tendințe negative semnificative în dezvoltarea politică și social-economică din Transnistria. Duma își exprimă îngrijorarea față de situația actuală, cauzată de acțiunile autorităților din Republica Moldova și Ucraina, ce reprezintă o amenințare reală pentru stabilitatea, prosperitatea și securitatea locuitorilor din Transnistria, inclusiv a celor peste 200 de mii de cetățeni ruși.

„Au fost instituite posturi moldo-ucrainene comune la frontiera Transnistriei cu Ucraina, fără a discuta cu Tiraspolul, ceea ce contravine obligațiunilor asumate anterior privind inadmisibilitatea unor acțiuni îndreptate spre limitarea activității economice a întreprinderilor și persoanelor fizice din regiune, a unor pași care sunt în stare să înrăutățească poziția fiecărei părți a conflictului, precum și a instituirii unei blocade asupra Transnistriei”, se menționează în document.

Totodată, Duma condamnă orice tentativă de a anula sau a revizui statutul misiunii de menținere a păcii, cât și a suspendării activității Comisiei Unificate de Control.

Declarația cu privire la Transnistria va fi transmisă OSCE-ului, Parlamentului Republicii Moldova, Sovietului Suprem de la Tiraspol și Radei Supreme de la Kiev.

Vezi și:

(video) Declarații sau promisiuni marca Igor Dodon: Transnistria și Republica Moldova va fi un stat unificat în 2019-2020

Krasnoseliski: Chiar dacă președintele Moldovei se poziționează drept un politician prorus, nimeni nu are de gând să-i cedeze Transnistria

Reacția lui Dodon la declarația lui Krasnoseliski: Moscova recunoaște că Transnistria este parte a Republicii Moldova (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile