Logo Realitatea.md

Duminica Mare, sărăbătorită în stil tradițional la Domulgeni. Ce au pregătit organizatorii

13 Iunie 2019, 11:46 // Life

Duminică, în satul Domulgeni din raionul Florești, se va desfășura cea de-a IX-a ediție a festivalului turistic al tradițiilor „Duminca Mare”.

Foto: provincial.md

Sărbătoarea Pogorârea Sfântului Duh, numita în popor și Duminica Mare, este o sărbătoare tradițională din mediul rural, considerată cea mai importantă zi de duminică din an, în care creștinii îşi înfrumuseţează gospodăria cu frunzar, corovatic, pelin şi alte plante mirositoare de câmp.

În cadrul Festivalului vor fi amenajate mai multe zone pentru vizitatori:

  • Ograda țărănească (gastronomie tradițională);
  • Târgul meșteșugarilor (ateliere);
  • Expoziție de covoare basarabene;
  • Universul copiilor.

Totodată, băștinașii vor propun bucate şi preparate locale, pregătite după vechile reţete din zonă, iar cei prezenți la eveniment vor avea ocazia să deguste din copturi și bucate de Paști, copturi şi bucate de Duminica Mare, mămăligă, compoziţii de bucate tradiționale, clătite, turte cu mac, alte copturi, plăcinte şi băuturi răcoritoare.

În același timp, meşterii populari vor organiza ateliere demonstrative pentru ţesutul covoarelor şi catrinţelor, pentru broderit şi confecţionare a costumului naţional, împletirea lozilor, olăritul şi ceramică, pentru scopt urdă şi afumat mezeluri. De asemenea, va fi organizată și o expoziţie cu vânzare pentru cei ce doresc să cumpere un obiect tradiţional şi autentic.

Cei pasionaţi de tradiţii, ritualuri şi cântec popular vor putea participa la spectacolul etnofolcloric „Tradiţii de la Paşti până la Rusalii”, oferit de formaţiile folclorice din raionul Floreşti. Botezul, Curăţitul fântânii, Sînzeniile, Rudă-Rudă Paparudă, sunt doar câteva dintre minispectacolele ce vor include tradiţiile şi ritualurile din mediul rural.

La evenimentului va fi organizat concursul „Tradiții Rurale” la următoarele categorii:

a) Promovarea celor mai vechi tradiții gastronomice, cu nominalizările:
- pentru cele mai delicioase mezeluri;
- pentru cea mai deosebită prezentare a pâinii de ritual;
- pentru cele mai originale tradiții gastronomice din localitățile rurale;
- pentru promovarea băuturilor tradiționale nealcoolice;
- pentru cea mai reușită prezentare a tradițiilor gastronomice de Duminica Mare.

b) Promovarea meșteșugăritului;

c) Promovarea ofertelor turistice din mediul rural.

Câștigătorii vor fi decernați cu diplome și premii bănești.

Citeste tot despre: domulgeni, Duminica Mare, festival, Floresti
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.3539%
USD USD 17.3212 -0.1107%
RUB RUB 0.2742 0.5501%
RON RON 4.0350 0.3681%
UAH UAH 0.7352 0.0272%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

13 dec, 14:34 //

Nouă percheziții la foști factori de decizie VictoriaBank și „un fost guvernator” BNM în dosarul „furtul miliardului”, desfășurate de PA

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS