Logo Realitatea.md

Dumitru Țîra: „Știu să construiesc sisteme în care să nu se mai poată fura”

30 Septembrie 2019, 09:40 // Opinii si editoriale
// Autor:  
Dumitru Țîra

Niciodată nu m-aș fi gândit că voi ajunge să împart cu toți – Chișinăul din mine, dorința ca să facem toți împreună din Chișinăul în care locuim – orașul de care să ne bucurăm, în care să zâmbim pentru că ne place și în care să fim fericiți.

Notă: Acest material face parte dintr-un proiect special al TRIBUNA, în cadrul căruia candidaților la Primăria capitalei li se oferă posibilitatea de a publica câte un editorial.

Orașul Chișinău este despre oameni. Despre oameni ne-vorbiți, pe care nu-i ascultă nimeni. Oameni frumoși, diferiți și deosebiți, care sunt tot timpul ignorați. Oameni care sunt trași de mânecă o dată în patru ani ca să voteze cu un partid sau altul.

Dar acest vot nu este despre partide, nu este despre panouri și spoturi publicitare, despre profesori, artiști și activiști care laudă candidații, despre hrișcă sau orez, promisiuni despre drumuri parfumate, troleibuze zburătoare și despre cum râul Bîc va deveni navigabil.

Acest vot este despre încredere. Încrederea pe care o investim într-un singur om. Omul care trebuie să-i asculte și să-i audă pe toți, omul care să se gândească la ce se întâmplă cu medicul, șoferul, funcționarul și managerul, chelnerul și vânzătorul, măturătorul și profesorul, ce se întâmplă cu toți noi – locuitorii orașului și suburbiilor în fiecare zi.

Ce se întâmplă cu noi când dimineață ieșim din casă: cum pășim pe un trotuar stricat, cum traversăm o stradă fără zebră, cum mirosim transpirația din microbuze sau urcăm în troleibuzul zburător, cum avem apă și căldură, cum să nu călcăm în gunoi și cum să nu mai avem intoxicații cu produse stricate în grădinițe și școli. Cum?! Un milion de întrebări – cum?

Eu trăiesc în Chișinău toată viața și mă consider un om împlinit. Mereu m-am gândit în primul rând la oamenii cu care am lucrat, cei care și astăzi mă salută și îmi zâmbesc când ne întâlnim. Mereu am zis ceea ce cred și am crezut în ceea ce fac. Am lucrat cu oameni deștepți și onești, și am reușit sa mă realizez profesional.

Ca și majoritatea dintre noi, am votat la fiecare alegeri si am sperat. Anul acest  am luat aceasta decizie importantă, deloc ușoară pentru zona mea de confort, dar mi-am dat seama că este anume acel moment când trebuie să mă implic direct, ca să nu plec într-o altă țară, într-un oraș străin, frumos, funcțional, dar totuși străin. A fost un moment în care mi-am asumat și am decis să mă implic și să ajut aici, acasă, în Chișinău, cu tot ce-am învățat, tot ce știu și pot.

În fiecare zi ne asumăm decizii. Pe data de 20 octombrie vor avea loc alegerile locale generale.

Este ziua în care vom decide în ce fel de oraș vom trăi. În orașul promisiunilor electorale sparte sau în unul în care ideea și inițiativa fiecăruia va conta, orașul în care să nu mai ascultăm explicații: de ce nu s-a putut, de ce nu s-a făcut, cine i-a încurcat sau nu i-a lăsat. Orașul în care există implicare, regulă și curățenie, condus de un om care știe să asculte, gândește și acționează sau vrem un oraș administrat de un partid politic cu toți membrii săi și cumetrii lor.

Eu ca și voi vreau un oraș curat, cu parcuri, școli, grădinițe, drumuri și trotuare bune. Oraș în care serviciile funcționează, iar oamenii zâmbesc pentru că nu trebuie să facă compromisuri cu demnitatea umană. Vreau un oraș în care suburbiile să trăiască bine, cu canalizare și infrastructură demnă de o parte componentă a capitalei.

Noi toți vom vota consecințele pe care le vom suporta împreună. Chiar și cei care nu mai cred, care spun că sunt dezamăgiți sau au fost amăgiți, care s-au săturat de politică, care nu mai vor nimic și nu mai votează. Toți suntem la fel de responsabili de viitorul capitalei, prin vot sau prin pasivitate.

Chișinăul poate și trebuie să redevină orașul oamenilor, a oamenilor care zâmbesc și nu doar a celor care plătesc.  

Totul cu ce se laudă politicienii, e pe banii noștri. Lauda lor este din contul taxelor și impozitelor noastre.

Doar în ultimii 4 ani, pentru drumuri modernizate am plătit aproape un miliard de lei (980 milioane de lei). Pentru terenurile de joacă amenajate am plătit peste 35 milioane de lei.

Pentru școli și grădinițe reparate și moderne am plătit peste 60 milioane de lei. Pentru parcuri îngrijite am plătit peste 300 milioane de lei. Chiar și pentru “I Love Chișinău”, tot noi am plătit, 88 de mii de lei.

Am citit mult despre care trebuie să fie prioritățile unui oraș modern sau a unui oraș model. Am înțeles că asta nu este despre Chișinău…

Prima și principala prioritate a Chișinăului trebuie să fie oamenii. Pentru că Oamenii sunt cea mai importantă și cea mai mare valoare a Capitalei și a țării. Oamenii care muncesc, produc, educă, care au grijă de noi toți. Care plătesc taxe și impozite, plătesc pentru tot, dar se scaldă în birocrație și corupție.

Birocrația și corupția trebuie concediată și sancționată! Profesioniștii vor fi încurajați, iar oamenii care fură în Primărie vor fi concediați și trași la răspundere. Ne-am săturat de jumătăți de măsură, de scuze și cumetrism.

N-o să vă mint, povestindu-vă cum o să construiesc eu drumuri sau apeducte. Eu nu sunt drumar și nici inginer. Eu am studiat jurisprudența și economia. Eu știu că drumul trebuie să fie calitativ și durabil, cu trotuare și piste pentru bicicliști, cu marcaj reflectorizant și iluminat în zone de risc pentru pietoni. Și mai știu că cel care construiește trebuie să garanteze pe banii lui lucrarea pe care o face. Dar cel mai important, eu știu cum să nu-i mai las să fure. Știu să construiesc sisteme în care să nu mai poată fura.

În 20 de ani am ajuns să trăim într-un oraș urât, de care ne este rușine. Rușine de oaspeți, de străini, rușine de faptul că ne-am deprins cu urâtul și nu facem nimic. Rușine de troleibuzele zburătoare care nu au climatizare, de autobuzele cu care încă mergeau părinții noștri la facultate. Rușine de clădirile care ori se risipesc ori chiar dacă sunt mai noi sunt vopsite în roz, kaki sau turquoise. Nu mai vreau așa. Vreau concepte de stil pentru străzi și cartiere. Vreau parcuri îngrijite și locuri de agrement. Nu e ok că Mall-urile au ajuns unicele locuri de distracții. Nu e ok să avem această discuție interminabilă despre gunoiul aruncat peste tot și despre stația de epurare care pute. Scuzați, care miroase urât.

Asta e Chișinăul. Dar suburbiile nici măcar nu se simt parte a Municipiului. Nu le ascultă nimeni grijile și problemele. Suburbiile trebuie să fie printre primele priorități ale Chișinăului. Pentru că iarăși, este vorba de oameni. Pentru că și oamenii din suburbii au nevoie de infrastructură, de transport, drumuri, iluminat, apă și canalizare, condiții care sunt de minimă decență într-o localitate care e parte a Municipiului și într-o țară civilizată – Europeană, cum ne place să ne numim.

Vă invit, împreună, să le zâmbim ironic candidaților politicieni, care se laudă cu meritele pentru care noi deja am plătit.

Noi, Vă încurajez să fim solidari, să zâmbim unii altora, să votăm și să decidem noi ziua de mâine, prin acțiuni și fapte. Votați, e important! 

Dumitru Țîra, candidat la Primăria capitalei

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.8149%
USD USD 16.6303 0.0217%
RUB RUB 0.2215 -0.0451%
RON RON 4.0373 -0.8643%
UAH UAH 0.5908 -0.3542%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile