Logo Realitatea.md

Dumitru Țîra, care i-a sugerat Olesei Stamate să-și dea demisia încă săptămâna trecută: Toate acțiunile politice se transpun pe Minister

06 Noiembrie 2019, 21:17 // Societate

„În primul rând, comisia de preselecție a candidaților la funcția de procuror general apriori a fost una neconstituțională. Un prim-ministru și, în general, Cabinetul de miniștri nu se poate implica în sistemul judiciar, pentru că există principiul separarăilor puterilor în stat consfințit prin Constituție. Toate acțiunile politice se transpun pe imaginea Ministerului Justiției. Aceasta am trăit ultimii 5 ani și tot din această cauză instituțiile au fost decredibilizate”. Declarațiile au fost făcute de Dumitru Țîra la emisiunea „Fabrika”.

„Ceea ce s-a întâmplat azi prin asumarea de către Guvern este o acțiune politică prin care eu cred că doamna prim-ministru forțează coaliția creată cu un scop și semnată cu cine știe ce scopuri... În același timp, debandada asta legată de concursuri este inexplicabilă.

Revenind la bazele jurisprudenței și imposibilitatea interferențelor în sistem, vizita prim-ministrei la una din ședințele CSM; concursul CCM care a avut loc, dar nimeni nu a ținut cont de el, și s-a luat un vot politic în Parlament, după care avem azi - aceeași situație..., a adăugat Dumitru Țîra. 

El a mai spus că-și dorește un profesionist în fruntea Procuraturii Generală: „Vine un interes mare și din partea SUA și UE pe subiect. Vizita fulger de azi seara la Guvern demonstrează acest fapt. 

Atunci când doamna ministru al Justiției a anunțat că a stabilit că s-au micșorat intenționat anumite note, prima mea întrebare a fost: a existat sau nu o procedură de evaluare? Omului când i se pun 5 întrebări și el răspunde la 3, atunci cum este apreciat? Și nu am putut să obținut un răspuns, pentru că nu a existat. Este o responsabilitate pe care trebuie să și-o asume.

Încă de săptămâna trecută i-am sugerat să-și dea demisia de onoare. Socialiștii vor înainta o moțiune simplă în raport cu doamna ministru. Regretul meu este că prin acțiunile politice pe care le face, fiind numită politic, se transpun asupra instituției.

CITEȘTE ȘI:

Dumitru Țîra, despre ministra Justiției: „Eu mă bazez pe lege, nu pe opiniile personale ale doamnei Stamate”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2517 -0.9890%
USD USD 17.1821 -0.2641%
RUB RUB 0.2417 -1.9075%
RON RON 3.9811 -0.8147%
UAH UAH 0.6426 -0.4184%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile