Logo Realitatea.md

Dumitru Țîra avertizează: Consiliul Audiovizualului pune în pericol procesul de trecere a Republicii Moldova la televiziune digitală

07 Noiembrie 2019, 15:43 // Societate

Dumitru Țîra de la Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare Moldova a venit cu o declarație de presă referitoare la anunțarea de către Consiliul Audiovizualului (CA) a concursului pentru utilizarea rețelelor statale II și III de televiziune analogică terestră.

Astăzi, pe site-ul Consiliului Audiovizualului a fost anunțată agenda ședinței CA pentru ziua de mâine, 8 noiembrie 2019. Al doilea subiect din agendă este: “Cu privire la anunțarea concursului pentru utilizarea rețelelor statale II și III de televiziune analogică terestră”.

Aceasta înseamnă că, Consiliul Audiovizualului va acorda la două televiziuni din Republica Moldova dreptul de utilizare a celor două rețele statale din trei existente (a treia este utilizată de televiziunea publică Moldova 1).

Menționez că, în conformitate cu Acordul Internațional pentru Radiocomunicații, precum și deciziile naționale, la 1 martie 2020 Republica Moldova trebuie să efectueze tranziția televiziunii terestre analogice la televiziunea digitală.

Constat că anunțarea concursului pentru drepturile de utilizare a rețelelor statale II și III de televiziune analogică terestră pune în pericol procesul de trecere a Republicii Moldova la televiziunea digitală. Nu există nicio argumentare rațională de a anunța în concurs rețelele naționale pentru 4 luni (până la 1 martie 2020).  

Mai mult, cunoscând specificul pieței audiovizuale naționale în detaliu, precum și având în vedere interesele și influențele politice în domeniu, chiar dacă CA mâine va decide doar anunțarea concursului, anticipez că una din rețelele naționale va fi acordată televiziunii Primul în Moldova (Accent TV) care este în retransmisie din Federația Rusă și afiliată Președintelui Igor Dodon. ORT din Rusia cere prin contract partenerilor de retransmisie din statele spațiului CSI să dispună de rețele naționale de distribuție.

Din punct de vedere legal și procedural, statul ar trebui acum să retragă ambele rețele din utilizarea pentru domeniul audiovizual și să le pună în valoare pentru companiile de telecomunicații, de exemplu, pentru frecvențe de tip 5G, ceea ce ar însemna beneficii financiare pentru stat, servicii internet mai performante și televiziune digitală cu acoperire națională și pentru întreaga țară”,  

Dumitru Țîra,

Director Executiv

al Asociației pentru Dezvoltare

și Cooperare Moldova

Deocamdată, nu am reușit să obținem o reacție de la membrii CA. Ședința va avea loc la ora 16:00, iar Realitatealive.md o va transmite în direct. Ordinea de zi poate fi consultată aici.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile