Logo Realitatea.md

Dumitru Țîra către condracandidații Ion Ceban și Andrei Năstase: „Legea este lege și până la decizia instanței”

10 Octombrie 2019, 20:27 // Politica

„Alegerile locale generale din 2019, la fel ca și celelalte exerciții electorale sunt doar un joc al politicienilor, unde noi – cetățenii, nu existăm. O demonstrează a câta oară cei doi candidați electorali Andrei Năstase și Ion Ceban. Ambii au încălcat conștient legea utilizând în campanie simboluri și instituții de stat, iar Năstase a făcut uz și de politicieni străini. Acum, când instanța le indică asupra acestor abateri, susțin sus și tare că se vor conforma. De ce trebuie să se ajungă până în judecată ca politicienii să respecte legea?”. Declarațiile au fost făcute de Dumitru Țîra, candidat și el la șefia capitalei.

Dumitru Țîra face referire la cel de-al treilea raport de monitorizare a alegerilor locale generale și a alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie 2019, prezentat de Promo-LEX, care arată că este în creștere numărul cazurilor de utilizarea a resurselor administrative.

„Au fost identificate cinci cazuri, iar în patru dintre ele este vorba despre PSRM. Totodată, în șapte cazuri din opt a fost indentificată asumarea de către candidatul PSRM a meritelor pentru proiectele implementate pe bani publici.

Promo-LEX atenționează și asupra unor situații ce subminează transparența finanțării campaniei electorale ca de exemplu transferul de 5,59 milioane de lei de pe contul curent al PSRM pe cel electoral, fără a indica cine a cotizat de facto. Mai mult, Ceban are sute de panouri electorale în Chișinău, majoritatea fiind nedeclarate. La CEC, în raportul prezentat de PSRM și Ceban, au fost declarate cheltuieli pentru panouri de doar 52.000 lei. Un simplu calcul arată că prețul publicității pe un panou 6mx3m în Chișinău începe de la 300 Euro (6.000 lei) / lună”, a explicat candidatul.

„Să nu uităm și că prima venire a lui Năstase la Primărie se soldează cu o încălcare a legii. El s-a autosuspendat miercuri din funcția de primar general al municipiului Chișinău, drept urmare, el nu are un temei legal pentru a ține o ședință în Primărie. Mai mult, odată ce Năstase participă în cursa pentru funcția  de primar, el încalcă legea prin organizarea unei întâlniri electorale cu funcționarii Primăriei în timpul orelor de serviciu. Conform prevederilor legale, Andrei Năstase nu are voie să se implice direct sau indirect în activitatea Primăriei sau să implice funcționarii instituției în campania sa electorală.

Acestea nu sunt alegeri. Sunt jocuri politice, în care pentru ei votul nostru contează doar o secundă - când punem ștampila Votat. E jocul politic în care suntem chemați să alegem răul cel mai mic. Dar, votul pentru răul cel mai mic ne fură viitorul. Votul pentru răul cel mai mic ne face robi ai sistemului politic. Pentru că îi credem, de fiecare dată – ultima dată. Vă îndemn să vă dați votul împotriva tuturor. Eu, Dumitru Țîra, sunt votul împotriva tuturor, a adăugat Dumitru Țîra.

CITEȘTE ȘI:

Dacă nu e laie, e bălaie! Cum și-a modificat Ion Ceban simbolul electoral după ce instanța l-a impus să renunțe la „Ștefan cel Mare”

Năstase a degrevat din funcția de primar. A fost la Primărie și s-a întâlnit cu angajații (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2517 -0.9890%
USD USD 17.1821 -0.2641%
RUB RUB 0.2417 -1.9075%
RON RON 3.9811 -0.8147%
UAH UAH 0.6426 -0.4184%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile