Logo Realitatea.md

După Brexit, șoferii cu mașini cu volan pe dreapta se vor trezi cu o nouă regulă. Cel puțin, în România

27 Ianuarie 2020, 12:01 // Auto

Mașinile cu volan pe dreapta aduse din Regatul Unit nu vor mai putea circula de anul viitor în România, dacă nu vor fi reomologate de Registrul Auto Român. Operațiunea presupune modificarea autoturismului și mutarea comenzilor cu tot cu volan pe partea stângă, o cheltuială de cel puțin două mii de euro.

Protv România transmite că, mai ieftine decât cele obişnuite, maşinile cu volanul pe dreapta au fost preferate de românii cu un buget mic pentru cumpărarea unui autoturism la mâna a doua. Poliţiştii şi instructorii auto le consideră însă adevărate pericole în trafic.

„Trebuie modificate începând de la instalaţia de direcţie, frânare şi electrică permutate de pe o parte pe cealaltă. Această operaţiune presupune costuri foarte ridicate şi vorbim de sume de peste două mii de euro”, a explicat managerul unui service auto.

Pe de altă parte, pentru mașinile cu volan pe dreapta, dealerii din România nu oferă nicio garanție și nici nu se pot asigura CASCO.

  • Pericol pe drumuri

Numai anul trecut, 45 de români şi-au pierdut viaţa în accidente în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă. În peste 90% dintre aceste cazuri s-a stabilit că vina a fost a şoferilor care conduceau astfel de maşini, arată sursa citată. În primul rând pentru că nu se pot asigura corespunzător atunci când efectuează manevra de depăşire.

Reprezentanţii service-urilor auto spun că românii au început deja să renunţe la maşinile cu volanul pe dreapta încă de anul trecut. În acelaşi timp, statisticile Registrului Auto Român arată că – anul trecut – în ţara au fost aduse cu o treime mai puţine autorisme din Irlanda şi Marea Britanie decât în 2018.

CITEȘTE ȘI:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile