Logo Realitatea.md

După ce „a transformat” orașele moldovenești în cele europene, Șor se apucă și de Moldova. O va aduce la nivelul Israelului

24 Ianuarie 2020, 17:19 // Politica

Aflat în „exil” în Israel, după cum se vehiculează, Ilan Șor, promite de această dată că va dezvolta Moldova exact cum s-a dezvoltat în ultimii ani țara în care s-a refugiat. Șor spune că va face acest lucru în calitatea sa de deputat, care nici măcar nu binevoiește să se prezinte la serviciu.

Șor consideră că precedentul Israelului, care a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, este cel mai potrivit pentru Republica Moldova. 

„Nouă ne place să folosim în calitate de exemple Europa, Rusia, China, dar nu atragem atenția la precedente precum Israelul, care, ca model de dezvoltare, ni s-ar potrivi în mai multe privințe", a scris Șor într-o postare pe Facebook.

Liderul Partidului Șor publică și câțiva indicatori social-economici prin care ilustrează „fenomenul Israel". Astfel, în ultimii 30 de ani, populația Israelului s-a dublat, ajungând la aproape 9 mil. de oameni, devenind un stat în care, practic, nu există inflație. Durata vieții a crescut în Israel de la aproape 75 de ani, acum trei decenii, până la aproape 83 de ani, în 2018. Israelul s-a remarcat în această perioadă ca țară cu o creștere spectaculoasă a PIB-ului, în care rezervele valutare au crescut de la 4 mlrd. USD, în 1988, până la 115 mlrd. USD – în 2018.

Ilan Șor îi reproșează lui Igor Dodon că se numără printre demnitarii moldoveni care au adus Republica Moldova la sapă de lemn. „Acum, Igor Nicolaevici să stea și să analizeze calea parcursă de Moldova în ultimii 20-30 de ani și să-și amintească în ce perioade de degradare a deținut funcții de stat importante, inclusiv în sfera economică. Nu mă mai refer la cei trei ani inutili de mandat de președinte", scrie Ilan Șor.

Liderul Partidului Șor mai menționează că ar fi păcat ca autoritățile de la Chișinău să ignore experiența de dezvoltare a statului Israel.

Se pare că Ilan Șor are o atracție deosebită de a face comparație dintre orașele țării noastre și cele europene, care și le propune să le „transforme”. Anterior, Șor a anunțat că din Orhei „va face” un „Monaco”, din Taraclia - „o Nisa”, iar din Hâncești - „un Strasbourg”.

Citeste tot despre: dezvolta, Israel, Moldova, ȘOR, transforma
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile