Logo Realitatea.md

După ce criterii semnează Dodon legile? Șeful statului a anunțat că va promulga politica bugetar-fiscală și amnistia de capital

09 August 2018, 14:41 // Politica

Președintele țării, Igor Dodon, a luat o decizie referitor la pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală și amnistia de capital. Astfel, șeful statului a declarat astăzi că va susține și va promulga aceste două legi.

„Am luat în calcul și comentariile experților, și ale mediului academic, și ale formatorilor de opinie din interiorul țării, dar și celor de peste hotare. În acest context, vin cu o poziție explicită, argumentată din punct de vedere economic, social și politic pentru țară și populația Republicii Moldova, dar și explic ceea ce trebuia de propus și aprobat suplimentar.

1. În esență, măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. O reformă întârziată, chiar dacă conține deficiențe ce vor fi soluționate pe viitor, e mai bună decât o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală.

2. Guvernarea a înțeles greșeala pe care a făcut-o atunci când a renunțat la reforma din 2007 și încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldovenești într-o albie a dezvoltării.

3. Din cauza sistemului eronat de impozitare, din țară au plecat mii de antreprenori, ceea ce a prejudiciat grav economia țării.

4. În condițiile actuale, putem avea mai multă încredere în mediul de afaceri decât în clasa politică, de aceea mediul de afaceri trebuie stimulat și susținut.

5. În loc să acționeze inteligent și preventiv, guvernarea acum joacă rolul de pompier, încercând să soluționeze rapid o problemă care s-a acutizat.

Igor Dodon consideră că toate aceste inițiative trebuie suplinite cu altele, chiar dacă acest pachet de legi constituie o bună premisă pentru reformele ce urmează a fi implementate în acest domeniu.

„Pentru a atinge efectul scontat, noua guvernare va promova politici eficiente de administrare fiscală, care vor contribui la capitalizarea efectelor acestei reforme, eliminarea concurenței neloiale (unii plătesc/alții nu), va fi anulat impozitul pe venitul reinvestit, modificat sistemul de impozitare a TVA în domeniul agricol, ș.a.m.d. Nimeni nu ne va ajuta și nu va rezolva problemele noastre dacă noi înșine nu vom fi mai progresivi, mai proactivi”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, pachetul de legi privind declararea voluntară a bunurilor și stimularea fiscală au fost aprobate în lectură finală la 26 iulie și s-a lansat cu critici atât din partea opoziției parlamentare, cât și din partea FMI, Ambasada SUA la Chișinău și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. De asemenea, la ședința plenară, când s-a votat aceste modificări, opoziția parlamentară (PSRM, PCRM, PLDM și PL) a părăsit sala plenului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile