Logo Realitatea.md

După ce i-a cauzat un prejudiciu de peste 63 de mii de lei unei femei, un executor judecătoresc riscă până la 10 ani de închisoare

15 Iunie 2018, 10:24 // Societate

Un executor judecătoresc a fost reținut ieri seara de către Procuratura Anticorupţie, pentru abuz şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, ambele infracţiuni soldate cu urmări grave.

Foto Simbol

Potrivit Procuraturii Generale (PG), temei pentru iniţierea respectivei cauze penale a servit plângerea depusă de o persoană, care reclama acţiunile abuzive ale executorului judecătoresc. În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, la finele anului 2016, printr-o hotărâre de judecată, petiţionara a fost obligată să-i răspundă unei persoane la o cerere prealabilă şi să-i achite un prejudiciu moral de 300 lei.

În continuare, executorul judecătoresc care a fost autorizat de a efectua executarea silită a documentelor, folosind intenţionat situaţia de serviciui, după ce a inclus taxele în borderoul de calcul al cheltuielilor, a mai indicat în mod ilegal un onorariu majorat cu peste 6000 de lei.

Nefiind de acord cu calculele executorului judecătoresc, femeia s-a adresat în instanţă, contestând acţiunile abuzive ale acestuia. Între timp, executorul judecătoresc emite o nouă încheiere prin care obligă repetat femeia să execute documentul executoriu, chiar dacă fusese anunţat despre contestaţie. În plus, folosind intenţionat situaţia de serviciu şi urmărind scopul determinării debitorului să achite taxele stabilite pentru executare silită, executorul judecătoresc dispune reţinerea mijlocului de transport ce-i aparţine femeii. De asemenea, în procesul de executare a hotărîrii judecătoreşti, atribuindu-şi competenţa unei instanţe de contencios administrativ, inculpatul a obligat petiţionara să reformuleze răspunsul întocmit în conformitate cu hotărirea menţionată.

Astfel,  urmare a acţiunilor tendenţioase abuzive ale executorului judecătoresc, pentru a evita şi alte măsuri care i-ar pereclita viaţa cotidiană, debitorul a fost determinată să achite totuşi suma de 1611 lei ceea ce constituie taxele de executare silită, iar prin acţiunile abuzive ale executorului judecătoresc, acesteia i-a fost cauzat un prejudiciu în valoare totală de peste 63000 lei.

Pentru aceste infracţiuni, legislaţia prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile