Logo Realitatea.md

După condamnarea la CEDO în dosarul „Gemenii”, urmează o procedură penală

05 Martie 2020, 16:03 // Societate

Procurorii vor porni în timpul apropiat o procedură penală pentru a clarifica lucrurile după condamnarea Republicii Moldova la CEDO în cazul „Gemenii”. Despre aceasta a anunțat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, fiind solicitat de jurnaliști.

Foto simbol

IPN scrie că, după ședința Consiliului Superior al Procurorilor, procurorul-șef a menționat că toate acțiunile trebuie să fie efectuate în cadrul urmării penale. Urmează să fie audiați judecători. Vor fi studiate dosarele, adresările la CEDO și deciziile emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit lui Stoianoglo, este vorba despre un lucru complex, urmează să fie studiate materialele, după care vor urma decizii.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Republica Moldova să achite 3,5 milioane de euro în acest dosar – decizie pronunțată în 2011. Nota de plată a ajuns la executiv luna trecută, iar premierul Ion Chicu a cerut  să fie identificat un mecanism pentru a fi inițiate acțiuni de regres împotriva judecătorilor care se fac vinovați de condamnarea statului.

Într-o sesizare a Ministerului Justiției către  Procuratura Generală se cere să fie verificate acțiunile agentului guvernamental care nu a depus la timpul potrivit cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților. Președintele Igor Dodon a declarat că magistraților ar trebui să le fie confiscate imobilele și mașinile, iar din vânzarea acestora, banii să fie vărsați în bugetul statului pentru a compensa prejudiciul pe care îl va plăti Guvernul.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8072 0.6014%
USD USD 16.7171 -0.2685%
RUB RUB 0.2263 -0.4837%
RON RON 4.1000 0.6234%
UAH UAH 0.6058 0.0661%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile