Logo Realitatea.md

După două luni, autoritățile noastre au venit cu o reacție în cazul cetățenilor moldoveni ce solicită intens azil în străinătate. Au fost deschise trei cauze penale (VIDEO)

21 Ianuarie 2020, 14:39 // Actualitate

După ce presa din Olanda a scris în luna noiembrie 2019 că tot mai mulți moldoveni se refugiază în această țară, șeful statului, Igor Dodon, a discutat acest subiect abia astăzi la Consiliul Suprem de Securitate, „pentru a evalua potențialele riscuri”.

Embed:

Potrivit acestuia, după o analiză a celor raportate, pe situația dată au fost deschise trei dosare penale, care sunt gestionate de organele de anchetă, însă fără a oferi detalii asupra acestor cauze penale.

„Avem un fenomen când cetățenii Republicii Moldova de o anumită etnie, nu voi spune care ca să nu prejudiciem imaginea cuiva, se deplasau în țările membre ale Uniunii Europene, preponderent Germania, Franța, Olanda și acolo cereau azil politic. Este un subiect important, sensibil în relația noastră cu partenerii de dezvoltare. Este un subiect care se repeta pe parcursul la toată perioada după ce am primit regimul fără viză”, a spus Dodon.

Igor Dodon a specificat că, în cadrul ședinței CSS au fost analizate riscurile precum și mecanisemele și ce persoane sunt implicate în acest proces.

Conform datelor, anul trecut câteva sute de persoane au solicitat azil politic în țările europene.

Amintim că, la sfârșitul lunii noiembrie curent, un autobuz cu 65 de persoane cu cetățenie moldovenească, printre care și minori, a fost stopat de către poliția de frontieră a Olandei. Aceștia intenționau să ajungă la centrul de refugiați din Ter Apel.

Presa olandeză scria că nu este primul caz de acest gen. Cu o săptămână înainte de acest incident, un grup de 19 cetățeni moldoveni au fost depistați fără acte de identitate tot într-un autocar. Mai devreme, un alt grup de 10 cetățeni moldoveni au fost prins într-un microbuz.

Șoferii în toate cele trei cazuri au fost reținuți, fiind bănuiți de trafic de persoane.

Se vehicula că ar fi vorba despre 204 de cetățeni moldoveni care au solicitat azil în Olanda în luna octombrie curent, iar de la începutul anului 2019 ar fi vorba de 851 de cetățeni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile