Logo Realitatea.md

După o săptămână fierbinte, PSRM face totalurile! Consiliul Republican a salutat demiterea Guvernului Sandu și numirea unui Executiv nou

16 Noiembrie 2019, 15:12 // Politica

După evenimentele din această săptămână când au demis un guvern și au instaurat altul la doar două zile, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova s-a întrunit astăzi în formatul Consiliului Republican. De la ședință nu a lipsit nici liderul informal al formațiunii, președintele Igor Dodon.

foto: socialistii.md

În cadrul ședinței au fost examinate rezultatele alegerilor locale generale, precum și ale noilor alegeri parlamentare care s-au desfășurat pe 20 octombrie au participat primarii și președinții consiliilor raionale aleși din partea formațiunii, deputați ai Parlamentului și consilieri municipali. Participanții au făcut un schimb de opinii cu privire la rezultatele obținute de echipa PSRM în fiecare raion.

Consiliul Republican a constatat că Partidul Socialiștilor a obținut rezultate bune la alegerile care au avut loc. Conform informațiilor prezentate de președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, PSRM a obținut cumulativ cel mai mare număr de mandate – 326, fiind pe primul loc, la nivel de consilii raionale și municipale, inclusiv 22 mandate în Consiliul municipal Chișinău și 7 mandate în Consiliul municipal Bălți.

În 4 consilii raionale: Briceni, Dondușeni, Ocnița și Taraclia – partidul are majoritatea și poate forma de sine stătător organele de conducere ale raioanelor.

La moment, în calitate de președinți de raion au fost aleși deja 6 reprezentanți ai PSRM.

Din partea Partidului Socialiștilor au fost aleși 206 primari ai localităților și 2.986 de consilieri sătești și comunali.

Zinaida Greceanîi a remarcat și victoria candidatului PSRM la Chișinău, unde primar general a devenit Ion Ceban.

Reprezentanții PSRM au devenit primari în opt centre raionale – Anenii Noi, Briceni, Criuleni, Comrat, Ceadîr-Lunga, Florești, Ocnița și Soroca.

În urma rezultatelor noilor alegeri parlamentare, candidatul PSRM, Vitalie Evtodiev, a cîștigat în circumscripția din Transnistria. Drept urmare, fracțiunea parlamentară a PSRM este formată în prezent din 36 de deputați.

Separat, au fost examinate subiectele cu privire la situația politică actuală din Republica Moldova. „Consiliul Republican a primit în mod pozitiv informațiile despre demisia Guvernului Maiei Sandu și numirea unui nou Guvern tehnocrat condus de Ion Chicu, exprimând susținere plenară pentru acțiunile conducerii țării și, în primul rând, Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în vederea redresării situației socio-politice și socio-economice din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

PSRM
 
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile