Logo Realitatea.md

După PL, PD și PCRM, Nicolae Timofti s-a consultat și cu „grupul Leancă”. Constituția nu prevede acest exercițiu

10 Noiembrie 2015, 18:01 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

După consultările cu PL, PD și PCRM, președintele Nicolae Timofti a purtat astăzi consultări, în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru, și cu un grup de deputați neafiliați, membri ai Partidului Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă. Asta chiar dacă, Constituția prevede doar consultarea șefului statului cu fracțiunile parlamentare, nu și cu deputații independenți.

Potrivit unui comunicat al Președinției, la întrevedere, șeful statului a reiterat necesitatea formării unui guvern pro-european, conform opțiunii majoritare a cetățenilor, exprimate la alegerile parlamentare din luna noiembrie 2014. De cealaltă parte, membrii „grupului Leancă” i-au comunicat președintelui că sunt dispuși să contribuie la restabilirea majorității pro-europene în Parlament.

Este o premieră când șeful statului se consultă cu deputații neafiliați în condițiile în care Constituția Republicii Moldova nu prevede necesitatea consultării șefului statului cu aceștia. Spre exemplu, Nicolae Timofti nu s-a consultat cu Iurie Leancă și Eugen Carpov atunci când l-a desemnat pe Chiril Gaburici spre funcția de premier, dar nici atunci când a fost desemnat Valeriu Streleț.

Potrivit articolului 98 al Legii Supreme, „Învestitura”, „după consultarea fracţiunilor parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru”. Concomitent, Regulamentul Parlamentului prevede că „deputaţii constituie fracţiuni parlamentare alcătuite din cel puţin 5 deputaţi”.

Solicitat de Realitatea.md, secretarul general al Președinției, Ion Păduraru a precizat că, chiar dacă Constituția nu prevede exercițiul de consultare cu deputații neafiliați, „Iurie Leancă se regăsește în viitoarea majoritate parlamentară”. Mai mult, Ion Pădudaru a făcut trimitere și la principiul juridic conform căruia „Ceea ce nu este prevăzut, nu este interzis”. Astfel, potrivit secretarului Președinției, la consultări ar putea fi invitați și deputații neafiliați Petru Știrbate și Lidia Lupu.

Realitatea.md amintește că șeful statului s-a consultat cu fracțiunile parlamentare ieri. La acestea s-au prezentat, pe rând, doar fracțiunea Partidului Liberal, cea a Partidului Democrat din Moldova, dar și cea a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că nu va participa la consultări, iar cea a Partidului Liberal Democrat din Moldova a solicitat amânarea acestora pentru o altă zi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile